Erdélyi húsgombócleves

  • 2019.11.12.
  • 1

Ez az a leves, amit Édesanyámnak minden alkalommal meg kell főzni, ha itt van nálunk, ha mi vagyunk náluk. A gyerekek is szívesen eszik. Ha nálunk főzi, akkor mindig dupla adag készül és elteszek belőle a fagyasztóba is.Hozzávalók:500 g sárgarépa, vagy murok, ahogy Erdélyben hívjuk :)250 g petrezselyemgyökér1/2 zellergumó (ha kicsi, akkor az egész)1/2 karalábé1 paprika1 vöröshagyma500 g darált pulykahús1 tojás100 g rizsolaj a gombócok formázásáhozsó, borsnéhány szál zöldpetrezselyema leves savanyításához Erdélyben kapható "Bors", ha nincs akkor citromlé. A Bors búzakorpából készül.Egy nagy fazékban kevés forró olajon a felkarikázott/kockázott répát kissé átsütjük, majd a zellert, karalábét és a petrezselyemgyökeret is. Felöntjük kb. 3 liter vízzel, hozzáadjuk a megtisztított hagymát és a félbevágott zöld paprikát, adunk hozzá sót, egy kevés őrölt borst és 15-20 percet fűzzük (forrástól számítva). Addig elkészítjük a húsgombócokat. 500 g darált húshoz keverjük a 100 g rizst, 2 tojást, 1 tk. sót, kevés őrölt borst és némi aprított petrezselyemzöldet. Olajos kézzel kis gombócokat formázunk, olajos tányérra tesszük. Ha mind elkészült, akkor mehetnek a levesbe. Forrástól számítva nagyjából 20 perc alatt elkészül. Végül "Bors"-val savanyítjuk, vagy annak hiányában a citromlé is tökéletes. Tálaláskor van, aki tejfölt tesz bele.