Zuppa di Ribollita

  • 2019.10.02.
  • 5

Gazdag zöldségleves olasz módra. Toszkánában ezt egy kevés kovászos kenyérrel (többnyire maradékkal) és parmezán forgáccsal eszik.Hozzávalók (6-8 adaghoz):5 ek. olívaolaj1 kisebb vöröshagyma5 gerezd fokhagyma4 kisebb répa1/4 zellergumó250 g bab (nálam fagyasztott nagyszemű bab - ami gyorsan megfő, de eredetileg fehér cannellini babbal készül)100 g fodros kel1 paradicsom (nálam egy kisebb sárga színű)1 cukkini12 zsályalevél1 csokor petrezselyem1.5 l víz1 tk sóAz aprított hagymát és fokhagymát egy nagyobb lábosban az olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a megtisztított, felkarikázott/kockázott répát és zellergumót, a zsályaleveleket, aprított petrezselymet, sót, a babot, a felvágott fodros kelt, felkockázott paradicsomot majd felöntöm a vízzel és nagyjából 30 percet főzöm, hozzáadom a felvágott cukkinit majd további 10 percet főzöm. Akkor van készen, ha a bab is puhára főtt (ez nálam 30-40 perc). Ha szükséges adok még hozzá vizet. Tálaláskor teszek bele kovászos kenyér kockákat és parmezán forgácsot. A leves másnap is tökéletes, így bátran előre el lehet készíteni.