Zsályás fasírt leveles tésztában

  • 2019.10.21.
  • 0

Szüleim mindig sok friss zsályát hoznak. Sajnálom az összes gyönyörű levelet fűszernek felaprítani, ezért folyton keresem az olyan recepteket, amiben a zsálya levelek egyben maradnak. Nos így bukkantam rá erre a fasírtra Donna Hay receptjei között. Végül a receptet nem teljesen követtem, úgyhogy lentebb az én verziómat találjátok.Hozzávalók (8 darab fasírthoz - jó nagyok, így szerintem 8 főre is lehet számítani vele):1 friss kinyújtott leveles tészta (275 g), amit 8-ba vágok500 g darált pulykahús1 ek olívaolaj2 kis vöröshagyma3 gerezd fokhagyma10 zsályalevél aprítva + 24 szép levél a tetejére70 g zsemlemorzsa6 ek. tej1 tk. só50 g aprított sós kesudió80 g reszelt mozzarella2 ek. mustár (mehet dijoni is, ha van)2 nagy tojás8 szelet Prosciutto Cotto sonka (100-140 g)Fetás-petrezselmyes paradicsomsaláta:1 kg paradicsom (nálunk még házi koktélparadicsomok)200 g feta2-3 evőkanálnyi aprított petrezselyemolívaolajsóA fasírthoz a darálthúst egy nagyobb tálba teszem. Hozzáadom az olívaolajat, az apróra vágott hagymát, fokhagymát, a 10 aprított zsályalevelet, a zsemlemorzsát, aprított kesudiót, reszelt mozzarellát, sót, tejet, mustárt és a 1 tojást. Alaposan összedolgozom a masszát.Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszek, a sütőt előmelegítem 190 fokra.
A kinyújtott leveles tésztát 8 egyforma téglalapra/négyzetre vágom. A fasírt masszát 8 egyforma részre osztom. A leveles tésztákra teszek 1 szelet sonkát, majd rá a fasírt húst, feltekerem, úgy hogy a leveles tészta alul összeérjen.
A maradék 1 tojást kissé felverem egy tálban és egy ecset segítségével bekenem a leveles tésztát vele.
Éles késsel felül 3 kis bevágást csinálok a tekercseken, abba teszem a friss zsályaleveleket (szárított is mehet, ami egyben száradt). 190 fokos sütőben nagyjából 30 perc alatt megsütöm. Ha túl gyorsan pirulna a teteje, akkor érdemes egy kis időre egy másik sütőpapírral lefedni,Mi fetás, zöldpetrezselymes paradicsomsalátával ettük. Ahhoz 1 kiló paradicsomot felvágtam, hozzáadtam 200 g kockázott, morzsolt fetát, 2-3 evőkanálnyi aprított petrezselymet, löttyintettem bele olívaolajat és sóztam még egy picit.