Krumplis pite

  • 2019.07.11.
  • 2

Amikor szüleim itt jártak tavaly augusztusban kóstolták a csupa zöldség pitét
és nagyon ízlett főleg anyumnak. Gondoltam apum kedvében is járni, ő ugyanis nagy krumplifogyasztó és a bacont is szereti. Nem ehetünk minden nap sült meg főtt krumplit, úgyhogy ment a krumpli a pitébe.A tésztáját illetően ez most egy vajas-tejfölös pitetészta, az ötlet a Nordic Bakery Cookbook-ból való. A krumpli mellett reszelt sajt, bacon és jó sok petrezselyemzöld van a pitében. Tavaly készült, de elmaradt a publikálása, pedig nagyon finom volt!Hozzávalók (26 cm-es kapcsos tortaformában készítettem):Tésztához:170 g vaj200 g liszt70 g tejföl1 tk. sütőpor1/2 kk. sóTöltelék:500 g krumpli (főzés előtt kockázva mértem)3 nagy tojás3 ek. tejföl1 tk. só1 csokor petrezselyem100 g bacon kockákra vágva100 g reszelt gouda sajtTetejére:12-14 koktélparadicsom félbe vágva4 ek. reszelt parmezán vagy grana padanoA tésztához a puha vajat a tejföllel, a liszttel, a sütőporral és a sóval összekeverem egy villa segítségével. Puha gombóc lesz, fél órára hűtőbe teszem.A felkockázott krumplit bő sós vízben puhára főzöm, majd leszűröm és hagyom kihűlni.Folpack rétegek között nyújtom ki. Bőven jusson a tortaforma oldalára is tészta. Villával megszurkálom majd mehet vissza a hűtőbe míg előmelegszik a sütő 190 fokra. A nyers pitealjra érdemes pitesúlyt tenni bőven, hogy ne púposodjon fel, illetve az oldala ne csússzon le (pl. bab vagy rizs).
10-12 perc alatt elősütöm a tésztaaljt.Elkészítem a tölteléket. A tojásokat a tejföllel összekeverem, hozzáadom a sót, beleteszem a krumplit, a felkockázott bacont, reszelt gouda sajtot és az aprított petrezselymet. Ha elősült a tészta kiveszem a sütőből és beleegyengetem a tölteléket. Ráteszem a félbevágott koktélparadicsomokat és megszórom a parmezánnal. További 30-35 percet sütöm 190 fokon (ha nagyon pirulna a parmezán érdemes lefedni egy sütőpapírral - nálam nem volt rá szükség)
Tálalhatjuk magában vagy grillezett sajttal (camembert) és sült zöldségekkel.