Tarte tatin, azaz tótágas sütemény

  • 2019.03.11.
  • 9

Egy nagyon egyszerű sütiről van szó, gyorsan elkészül és nagyon finom. Birsalma, banán és dió tocsog a karamellben, alatta pedig leveles tészta.Hozzávalók:1 zacskó leveles tészta (500 g, nálam fagyasztott)200 g cukor120 g vaj/margarin1/2 tk. őrölt fahéj1/4 tk. őrölt szegfűszeg100 g dió350 g birsalma (nálam befőtt)1 nagy érett banánSzükségünk lesz egy 28-30 cm átmérőjű serpenyőre, aminek levehető a nyele, tehát előbb a tűzhelyen tudok benne karamellt készíteni, majd levéve a nyelét sütőbe lehet tenni. Ha nincs ilyen, akkor egy lábasban készüljön a karamell és utána öntsük át a tepsibe.A cukrot erős lángon megolvasztom, amikor már szép világos barna, akkor közepes lángra tekerek és hozzáadom a vajat és a fűszereket. Ha már szépen megolvadt, akkor elzárom a tüzet. A karamellre rétegezem a birsalmát, banánt és a dióval is megszórom.A leveles tésztát megfelelő méretűre kinyújtom, majd ráteszem úgy, hogy a szélén kicsit be is nyomkodom. 200 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütöm. Kicsit hagyom a serpenyőben hűlni, de nem sokat, ki kell borítani egy tálra. Akár langyosan is kínálható, de másnap újramelegítve is szuper.
*Amennyiben fontos, hogy vegán legyen a sütemény válasszunk megfelelő leveles tésztát és margarint.