Sült joghurttorta

  • 2019.02.27.
  • 1

Gyors torta ez, 10 perc alatt össze lehet dobni, utána viszont várni kell 50-60 percet míg sül és aztán szeletelés előtt érdemes behűteni. Behűtve lehet igazán szépen szeletelni. Viszont tálaláshoz én mindig langyosítok rajta egy picit (mikróban 15-20 mp/szelet). Baracklekvárral vagy málnaszósszal az igazi.Hozzávalók (22-23 cm-es kapcsos tortaformába, 10-12 szelethez):6 nagyobb tojás (L-es)100 g (világos nád)cukor1/2 csomag (foszfátmentes) sütőpor (1 csapott ek.)90 g (tönköly) finomliszt1 kezeletlen citrom reszelt héja és a leve (ha picik a citromok akkor 2)450 g görög joghurt250 g mascarponetálaláshoz néhány marék málna egy kevés cukor, vaníliabaracklekvár*sima liszttel, sütőporral és cukorral is tökéletes. Mascarponéból a Lidlben kapható a legjobb (akár a laktózmentes is, ha valaki arra érzékeny)A sütőt előmelegítem 150 fokra.
A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjéket kemény habbá verem. A tojássárgákat a cukorral kifehéredésig keverem a robotgéppel. Beleszitálom a sütőport és a lisztet. Hozzáadom a citrom levét és a reszelt héját, majd hozzáadom a mascarponet és a görög joghurtot. A robotgépet itt félreteszem. Spatulával óvatosan beledolgozom a tojáshabot a masszába. Érdemes két részletben hozzáadni, hogy ne törjön túlságosan össze a tojáshab.Sütőpapírral bélelt
tepsibe öntöm. 50-60 perc alatt megsütöm (nálam általában elég az 50 perc). Hagyom a formában szobahőmérsékletre hűlni, majd még hűtőbe is teszem 1-2 órára tálalás előtt.Ha netán a tortaforma széléhez ragadna, akkor éles késsel leválasztom, ezt csakis akkor teszem meg, ha kihűlt a torta, különben a széle nem lesz szép.A málnaszószhoz néhány maréknyi málnát egy kevés cukorral és egy teáskanálnyi vaníliakivonattal (vagy fél vaníliarúddal) összefőzök. Ha vaníliarúddal készült azt kiveszem majd botmixerrel kissé pürésítem a málnát. Aztán egy szitán átpasszírozom így kész is a málnaszósz. Vagy baracklekvárral tálalom.