Csirke ropogós bundában különleges krumplival

  • 2019.02.18.
  • 8

Ez egy petrezselymes kukoricapehelybe forgatott ropogós csirke, amit sütőben sütök meg, hozzá egy csípős mézes-chilis szósz készült. Zöld fűszerekkel és krémes kesudióval kevert tört krumplival tálaltam. A krumpli egy szuper vegán fogás is egyben.Hozzávalók (4 adaghoz):Csirkéhez:500 g csirkecombfilé (4 darab)50 ml görög joghurt100 ml tej1 tk. só70 g kukoricapehely aprítóban darálva2 csapott ek. teljes kiőrlésű tönkölyliszt1 tk. szárított petrezselyemegy kevés sóSzósz:3 ek. olívaolaj1 ek. víz1 ek. méz1 tk. őrölt cayenne bors1/4 tk. őrölt chili1/4 tk. füstölt paprika1/4 tk. fokhagymapor1/4 tk. sóKrumplihoz:800 g hámozott, kockázott krumpli3 gerezd fokhagyma1 tk. só70 g natúr kesudió vízbe áztatva legalább fél órára1 ek. dijoni mustár100 ml olívaolaj3 gerezd főtt fokhagyma (a fentebbi adag)1 nagy csokor petrezselyem1 kis csokor kapor1 kis csokor snidlingsóA csirkéhez a combfiléket összekeverem a tejjel, joghurttal és sóval. Ebben a pácban pihentetem néhány órát, de akár egy éjszakát is.Előkészítem a kukoricapelyhes morzsát, amibe beleforgatom a húst. A darált kukoricapehelyhez adom a lisztet, egy kevés sót és a petrezselymet.Egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a pácból kivett, kukoricapelyhes morzsába forgatott húsokat. Egy kevés olívaolajjal megkenem. Előmelegített 200 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.Addig elkészítem a krumplit és a szószt.A kesudiót beáztatom.
A meghámozott, felkockázott krumplikat és a 3 gerezd fokhagymát bő sós vízben 10 perc alatt puhára főzöm. Válasszunk tört krumplinak megfelelő, széteső fajta krumplit. Nem az a cél, hogy egy homogén püre készüljön, hanem inkább egy rusztikus törtkrumpli.
Amíg fő a krumpli elkészítem a szószt: az olívaolajat, vizet, mézet, cayenne borst, chilit, füstölt paprikát, fokhagymaport és sót összekeverem. Tálalásig hűtőbe teszem.A főtt krumplit leszűröm. A 3 gerezd fokhagymát a leszűrt kesudióval, dijoni mustárral, olívaolajjal, petrezselyemmel, kaporral és snidlinggel, kevés sóval aprítógépbe teszem és pulzálva egy szószt készítek. Ha kicsi az aprító tartálya, akkor a zöld fűszereket késsel aprítsuk, csak a többit tegyük a gépbe. A szószt a krumplihoz keverem és a krumplit kissé összetöröm. Maradjanak még krumplidarabok, inkább rusztikus törtkrumpli a cél.A megsült húst frissen tálalom a krumplival és az édes-csipős szósszal.