Fagyi

  • 2018.07.31.
  • 6

Nyáron az egyszerű desszertek kerülnek asztalra. Ilyen ez a kakaós morzsás vaníliafagyi málnás-ribizlis szósszal és sós karamellel. A desszertünk különböző elemeit időben el lehet készíteni, így tálaláskor már csak össze kell dobni és élvezni a finomságot.Kakaós morzsából és sós karamellből érdemes többet készíteni, mert mindkettő remekül fagyasztható és olyan jó elővenni, ha éppen vendégek érkeznek és nincs idő sütésre. Nagyon sok desszertben használom a sós karamellszószt és most már biztos vagyok benne, hogy ez a kakaós morzsa is visszatérő lesz!A kakós morzsához EZ
a recept alapján készült a tortalap. Két 18 cm-es formában sütöttem elosztva a masszát. Amint kihűlt 3-3 vékony tortalapot vágtam, a púpos tetejét levágtam. A Dávid tortájához felhasználtam a 6 lapot és a maradék púpos tetejét sütöttem át sütőpapírral bélelt tepsiben kisebb darabokra morzsolva 120 fokon nagyjából 60-70 perc alatt. Aztán hagytam teljesen kihűlni és aprítógépben morzsává daráltam. Ha csak a morzsát készítenénk el, nem akarunk tortázni is, akkor elég ha a leírt adag negyedét sütjük meg és darabolva azt sütjük át 120 fokon nagyjából 1 óra alatt majd aprítjuk morzsává.Sós karamell szószhoz: 200 g cukor
+ 400 ml forró tejszín+1 tk. sóEgy nagy alapterületű lábosban közepes/magas lángon karamellizálom a cukrot. Közben mellette egy lábosban a tejszínt felforrósítom. Leveszem a lángról a szépen megolvadt, aranybarna égetett cukrot és hozzáöntöm a tejszínt, majd hozzáadom a sót. Alacsony lángra teszem vissza és 10-15 percet sűrítem.Itt van egy videó is róla:
https://www.youtube.com/watch?v=jIipbrKaGJg&feature=youtu.beA cukor és tejszín aránya lehet egy az egyhez is, de szószhoz nekem az vált be, ha nagyjából dupla tejszín kerül a cukorhoz. Szobahőmérsékleten hagyom kihűlni. Szépen össze kell állnia, nem lehet teljesen folyós.