Mézes-fűszeres sült répa

  • 2018.06.05.
  • 1

Egészben sült répa gyakran készül nálunk. Sokféle fűszerezést szeretünk: narancsosan, mustáros-citromos zöldfűszeres vagy éppen az alábbi mézes római köménnyel és korianderrel.Hozzávalók:1 csokor répa (12 kisebb répa)2 ek. méz3 ek. olívaolaj1 tk. koriandermag1 tk. római kömény1 tk. kakukkfű1/2 tk. sóborsTahinis joghurt:250 g görög joghurt3 ek tahini1 gerezd fokhagyma1/2 tk. só2 ek. citromlétálaláshoz petrezselyemA répák zöld szárát levágom, alaposan zöldségmosó kefével megtisztítom őket. Nem hámozom. Egy száraz serpenyőben kissé megpirítom a koriandert és a római köményt, majd mozsárban kissé összetöröm. Egy nagy tálban összekeverem a mézet, olajat, zúzott koriandert és római köményt, hozzáadom a szárított vagy friss kakukkfüvet, sót és egy kevés fehér bors is kerül bele. A répákat alaposan beleforgatom majd 1-2 órát állni hagyom. Közben bele-bele forgatom a répákat a mézes szószba.Elkészítem a mártogatóst: A görög joghurthoz adom a tahinit, aprított fokhagymát, sót és a citromlevet (zöldcitrom lével is próbáltam, azzal is tökéletes).A répákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezem és előmelegített 200 fokos sütőben nagyjából 35-40 perc alatt megsütöm (a répa megpuhul). Közben érdemes megforgatni többször is.

Inspiráció Ottolenghi, változtatásokkal.