Csokoládés sajttorta málnaszósszal

  • 2018.03.19.
  • 4

Még március elején Andris szülinapjára készült ez a csokis sajttorta. Csokiöntettel és málnaszósszal tálaltam.
Hozzávalók (23 cm-es kapcsos tortaformába, 10-14 szelethez):Kekszes alaphoz: 1 csomag zabfalatok keksz (215 g) darálva+1 ek. holland kakaó+90 g olvasztott vajCsokis sajttorta:500 g krémsajt (ha lehet, akkor Philadelphia)170 g étcsokoládé (70%-os)3 nagy tojás3 tojás sárgája150 g porcukor150 ml zsíros tejföl1 ek. kukoricakeményítő1 csapott ek. holland kakaóCsokimáz: 90 g étcsokoládé (70%-os)+150 ml tejszínMálnaszósz:
400 málna+2-3 ek. cukor+ 1 tk. vaníliakivonatA kekszes alaphoz a zabfalatokat aprítóban darálom, hozzáadom a cukrozatlan kakaóport és az olvasztott vajat. A kapcsos tortaformába kanalazom és elegyengetem. Hűtőbe teszem míg készül a krém. A krémsajtot a porcukorral összekeverem, hozzáadom egyesével a tojásokat majd a tojássárgákat is. Hozzáadom a tejfölt, keményítőt, kakaót és végül az olvasztott, de már nem meleg csokit. Végig robotgéppel alacsony fokozaton dolgozom és nem keverem túl. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréses). A kapcsos tortaformát 2-3 réteg alufóliába csomagolom alul és oldalát, mert vízfürdőbe fogom tenni és nehogy a víz a tortát eláztassa. A kekszes alapra öntöm a krémsajtos-csokis keveréket. Egy nagyobb tálba felforralt vizet teszek, bele az alufóliába becsomagolt tortaformát tele a krémsajtos masszával. A víz akkor jó, ha a tortaforma fele magasságáig ér. Nagyjából 40 perc alatt megsütöm. Még remegős lesz mikor kiveszem, de behűtve szépen összeáll. Érdemes előző napon elkészíteni, mert csak hűtés után lehet szépen szeletelni. A csokiszószt csak tálaláskor tettem rá, hogy még folyós legyen. Végül egy kevés maradt a csokiból, lehet kevesebb is elég lett volna.A málnaszószhoz én fagyasztott málnát használtam, azt összefőztem a cukorral és vaníliával (vaníliarúd is tökéletes, ha nincs kivonat). Végül botmixerrel kicsit turmixoltam, majd egy sűrű szitán passzíroztam.A torta Nigella receptje alapján készült, de van benne változtatás. Az eredeti recept itt.