Téli minestrone leves

  • 2018.01.02.
  • 3

A hideg időben nincs jobb egy meleg levesnél. A téli minestrone levesbe sok zöldség került. A forró levest pedig megszórtam parmezánnal.Hozzávalók (4 adaghoz):3 ek. olívaolaj1 kisebb vöröshagyma3 répa1 petrezselyemgyökér4 darab szárzeller (kb. arasznyi hosszú)3 marék fagyasztott zöldbab1 kis szál rozmaringág (vagy 1/4 tk. rozmaring)1/4 tk. oregano1/4 tk. bazsalikom3 gerezd fokhagyma1-2 tk só1/2 cukkini1 szelet kelkáposzta (vagy egy nagy marék fodros kel)200 ml házi paradicsomlé100 g főtt cannellini bab (apró fehérbab) - fél konzervtálaláshoz főtt tészta és reszelt parmezán/ esetleg grana padanoAz apróra vágott hagymát az olajon átsütöm, hozzáadom a karikára vágott répát, petrezselyemgyökeret, szeletelt szárzellert meg a zöldbabot. Felöntöm vízzel (ha van alaplével), éppen csak hogy ellepje, hozzáadom a zöldfűszereket és az aprított fokhagymát majd sózom és 10 percet főzöm. Közben előkészítem a cukkinit és a kelkáposztát. 10 perc leteltével azt is hozzáadom és a paradicsomlevet is. További 10 percet főzöm (ha szükséges adok még hozzá folyadékot és sót). Az utolsó 2 percben adom hozzá a babot. Azzal már csak éppen forralom egy pillanatot. Ha tésztával szeretjük, akkor azt érdemes külön főzni hozzá. Nálunk apró csőtészta került bele. De azt már mindenki csak a tányérjába tett.
Reszelt parmezánnal tálalom. A leves tökéletes másnap is, jól összeérnek az ízek, illetve fagyasztható is.