Kristóf 6 éves

  • 2018.01.22.
  • 5

Kristóf tegnap volt 6 éves. A jelenlegi egyik kedvence került a tortára: Mickey egér és a játszóháza. Andris műve a marcipán borítás, dekoráció, én csak a torta belsejét sütöttem.Aki régóta követ, az tudja, hogy minden évben most már kétszer (Dávid szülinapjára is) készül marcipános torta. Andris kézügyességének köszönhetően mindig valami aktuális kedvenc kerül a tortára.Itt vannak az elmúlt évek tortái is, ha kedvetek van megnézni:Ezek Kristófnak készültek:2 évesen Bogyó és Babóca3 évesen helikopteres Honvéd kórház
torta készült (napi szinten a mentőhelikopter leszállásokat, felszállásokat csodáltuk)4 évesen Thomas és Shaun the sheep
5 évesen Lego tortaDávidnak pedig 2 évesen ez a Markolós torta.A torta 18 cm-es tortaformában készült jó magas torta, így legalább 12 szelet vágható belőle. Tejcsokoládé és enyhén sós karamellel van töltve, így nem igényel hűtést (3-4 napot bírja szobahőmérsékleten). Nem is szabad hűteni, mert akkor a csokitöltelék megdermed. Remekül fagyasztható (ezt már korábban tapasztaltam ezzel a tortalappal és töltelékkel).Amiben idén változtattunk az a marcipán alá kerülő vajkrém. Kristóf meg mi sem szerettük a vajkrémet, így idén utánaolvastam és bizony van élet a vajkrémen túl is. Remekül működik a marcipán alatt a csoki ganache, de akár egyéb nutellás-mascarpones krémek is (csak azok hűtést igényelnek).Kingával a Sweet&Crazy blog írójával írogattunk
erről, őt kérdeztem mit hogyan érdemes. Itt alaposan leírja mit lehet a marcipán alá kenni. Meglepett, hogy az étcsoki ganache esetében 2:1 arányt írja (tehát 2 arány csoki, 1 arány tejszín), ugyanis én mindig 1:1 arányt szoktam legalább 70%-os étcsokoládé esetében alkalmazni. Először úgy voltam vele biztosra megyek a Kinga által javasolt aránnyal, de aztán volt 1 éjszakám letesztelni, hogy az 1:1-es arányú étcsoki ganache megolvasztja-e a marcipánt. Egy kis tálkába kentem a csokikrémből és rátettem egy vékony marcipánréteget. Mindez szobahőmérsékleten maradt, ugyanis a tortám se hűtendő. Közben a tortát is bevontam leheletvékonyan 1:1es arányú csokikrémmel és vártam a reggelt, hogy akkor megy rá még egy tömörebb csokikrém, vagy erre mehet a marcipán. Reggel szépen megdermedt a tortán is meg a teszt tálkámban is a csoki, marcipánnak semmi baja, úgyhogy úgy döntöttünk 1:1es arányú csoki ganache marad a marcipán alatt. Sokkal finomabb így a torta, nem ront rajta a vajkrém, meg hát szobahőmérsékleten sem olvadt.És akkor itt a tortarecept. Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):Tortalap EZ a recept alapján készült két 18 cm-es formában sütöttem elosztva a masszát. Amint kihűlt 3-3 vékony tortalapot vágtam, a púpos tetejét levágtam.Sós karamell ezúttal enyhébb sózással készült.Sós karamell szószhoz: 100 g cukor
+ 200 ml forró tejszín+1/2 tk sóEgy nagy alapterületű lábosban közepes/magas lángon karamellizálom a cukrot. Közben mellette egy lábosban a tejszínt felforrósítom. Leveszem a lángról a szépen megolvadt, aranybarna égetett cukrot és hozzáöntöm a tejszínt, majd hozzáadom a sót. Alacsony lángra teszem vissza és 10-15 percet sűrítem.Itt van egy videó is róla:
https://www.youtube.com/watch?v=jIipbrKaGJg&feature=youtu.beA cukor és tejszín aránya lehet egy az egyhez is, de szószhoz nekem az vált be, ha nagyjából dupla tejszín kerül a cukorhoz. Szobahőmérsékleten hagyom kihűlni. Szépen össze kell állnia, nem lehet teljesen folyós. Ez a karamellmennyiség akkor kell, ha a tetejére is szeretnénk tenni. De simán elfogy mellé kanalazva is.A tortához nem fogyott el ez a mennyiség, de kevesebbet kár csinálni.