Tárkonyos gombaleves

  • 2017.12.30.
  • 1

Ez volt az idei ünnepi levesünk. Egyszerű, gyors és finom. Vargányából készült némi répával és tárkonnyal. Igazi téli leves ez.Hozzávalók (4 adaghoz):3 ek. olívaolaj1 kis vöröshagyma1 gerezd fokhagyma2 répa300 g vargánya (fagyasztott)1 púpozott tk. tárkony1 tk. só800 ml víz/alaplé1 ek. tönköly finomliszt100 ml. tejszínElőkészítem a zöldségeket. A hagymát, répát és fokhagymát megtisztítom, apróra vágom. A répákat vékony karikákra vágtam. Egy közepes lábasban (2.5 literes kb) az olajon átsütöm az aprított hagymát, hozzáadom a répákat és tovább pirítom. Hozzáadom a vargányát, ami már levet ereszt, majd felöntöm az alaplével vagy vízzel. Beleszórom a fokhagymát, a tárkonyt és a sót. Alacsony lángon fedő alatt 15 percet főzöm. Közben a tejszínt a liszttel egy kézi habverővel csomómentesre keverem. Ha lejárt a 15 perc, elzárom a tüzet. A forró leves levéből teszek 1-2 merőkanálnyit a lisztes tejszínre, alaposan elkeverem, majd az egész megy bele a levesbe. Visszateszem pár percre a tűzre és kicsit forralom. Tálaláskor kínálhatunk mellé friss kenyeret vagy pirítóst, de akár croutont is.