Beton torta

  • 2017.12.21.
  • 0

Régóta tervben volt egy beton torta. Miután egész formás habcsókokat sikerült sütni egyértelmű volt, hogy most már megpróbálkozom egy ilyen tortával.Nem vagyok híve a mesterséges színezéknek, de a tintahal tinta most nem volt opció. Halízű torta és habcsók elég merész lett volna.Úgyhogy fekete ételfesték porral színeztem.Burkolathoz egy svájci vajkrém sokkal keményebb lett volna, de egy kis itthoni tortához (amit nem kell szállítani) bőven megfelelt egy mascarponés krém, amit egyszerűen a fekete porral színeztem.
A torta belül karácsonyi fűszerezésű, akár mézeskalácstortának is nevezhetném, csak éppen méz nem volt benne. Sajnos a szeletekről elfelejtettem képet készíteni: 4 karácsonyi fűszeres lap közé került mascarpones krém és habcsóktöret (fehér habcsókot tördeltem fel hozzá).Hozzávalók (8-10 szelethez, 18 cm-es tortához):Tortalap (két 18 cm-es tortaformában sütöm):3 nagy tojás250 g nádcukor300 g (tönköly) finomliszt1 ek. sütőpor1 ek. őrölt fahéj1/4 tk. őrölt gyömbér1/2 tk. őrölt kardamom1 tk őrölt szegfűszegcsipetnyi só220 ml zsíros tej180 g olvasztott vajVanília és betonkrém: 350 g mascarpone
+ 350 ml tejszín
+ 1-2 ek. porcukor
+ egy részébe fekete ételfesték (por)Habcsók töret és habcsók a tetejére (nagyjából 35 habcsókot használtam fel)A sütőt előmelegítem 180 fokra. Két 18 cm-es tortaforma alját kibélelem sütőpapírral. A tortalaphoz a vajat megolvasztom, hagyom kihűlni. A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverem. A liszthez keverem a sütőport, a sót és a fűszereket. A tejet is előkészítem, szobahőmérsékletűre melegítem.
A habos tojáshoz keverem adagolva a lisztes keveréket, tejet és vajat. Alaposan összekeverem. A két tortakeretbe osztom a masszát és az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrizni érdemes. Hagyom teljesen kihűlni, majd mindkét tortából két egyforma vastagságú tortalapot vágok. A teteje nálam púpos lett, azt nem használom fel, levágom.A krémhez a tejszínt kemény habbá verem. A mascarponeba egy spatula segítségével beledolgozom a porcukrot és adagonként a tejszínhabot. Óvatosan forgatom bele, nehogy összetörjem a habot.A krémet nagyjábóül 5 részre osztom. 3 része fehéren kerül a tortába, a maradékot pedig a fekete porral színezem. Lehetne akár márványosan is színezni, kinek hogy tetszik és mennyire sötét betont szeretnénk, aszerint kerüljön bele fekete por.Összeállítom a tortát. Az alsó tortalapőra kerül a krém 1/5 része, rá tördelek bőven fehér habcsókot, következik a második lap, rá krém és habcsóktöret. Hasonlóan járok el a harmadik lappal is, majd ráteszem az utolsó tortalapot. Azt már szürke krémmel burkolom. Első körben csak egy vékony krém réteget tettem rá és behűtöttem 1 órát. Ha kissé megdermedt a torta, akkor mehetett rá a második réteg szürke krém. A hideg tortát könnyebben lehet burkolni. Amint elkészültem vele újra ment a hűtőbe. Végül a krém egy picit soknak bizonyult 2 evőkanálnyi megmaradt. A tetejére a habcsók tálaláskor került rá, mert idővel az megpuhul.