Áfonyás rozsos pite

  • 2017.11.09.
  • 2

Hétvégén ünnepeltük a szülinapomat. Mint minden évben a srácok idén is sütöttek nekem. Andrisnak egyre nehezebb a két fiúval lemenedzselni a sütést. Kristóf már segít, Dávid még lisztet szór :)De nemcsak a sütést nehéz kivitelezni, hanem a fotózást is. Mint látjátok éppen a kanapén rohangálnak a háttérben :DNagyon finom lett a sütemény, érdemes kipróbálni!Hozzávalók (24 cm-es piteformába):A tésztához:100 g puha sótlan van85 g nádcukor1 tojás enyhén felverve100 g tönköly finomliszt60 g teljes kiőrlésű rozsliszt1 tk. foszfátmentes sütőporTöltelék:100 ml tejszín150 ml tejföl1 tojás enyhén felverve3 ek. nádcukor1 tk. vaníliakivonat vagy fél rúd vanília kikapart magjaiTetejére 200 g friss áfonyaA tésztához a puha vajat a cukorral habosra keverjük robotgéppel. Hozzáadjuk a kissé felvert tojást, majd hozzáadjuk a liszteket és a sütőport. Ragadós masszát kapunk.A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeveréses). Az áfonyát megmossuk és szűrőben megszárítjuk. A tölteléket is előkészítjük: a tejszínt, tejfölt, felvert tojást, cukrot és vaníliát összekeverjük egy kézi habverő segítségével. A piteformát (vagy tortaformát) kivajazzuk majd kézzel a ragadós masszát beleegyengetjük. Na itt egy kicsit tartottunk az eredménytől, tényleg ragadós a massza. De amint szépen eligazgatjuk máris nyert ügyünk van. Mehet bele az áfonya. 25 perc alatt készre sütjük a forró sütőben.A recept a Nordic Bakery cookbookból való (minimális változtatással)