Sütés nélküli sajttorta szederrel

  • 2017.10.03.
  • 4

A nyár már régen elköszönt, de attól még jól jönnek a sütés nélküli receptek. Plane egy sajttorta. A szedret bátran kedvünk szerint variálhatjuk. A torta krémesen lágy, nem túl édes.Hozzávalók (23 cm-es kapcsos tortaformába):Tésztaalj:1 zacskó zabfalatok zabkeksz (215 g)70 g vajKrém:450 g krémsajt (philadelphia vagy cserpes)300 ml tejszín450 g görög joghurt (natúr) (utóbbi időben nálam az Aldis 150 grammos jön be, abból 3 darab)70 g porcukor6 lapzselatinGyümölcszselé:200 g szeder2 csapott ek. cukor2 laptzselatinA kekszet aprítógépben darálom, hozzáadom az olvasztott vajat és alaposan elkeverem. A kivajazott tortaformába teszem és egy kanállal beleegyengetem, krumplitörővel egyenletesre simítom, nyomkodom. Hűtőbe teszem, míg készül a sajtkrém.A tejszínt kemény habbá verem, hűtőbe teszem. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatom 5 percre. Addig a krémsajtot, a porcukrot és a joghurtot egy spatula segítségével homogénre keverem. Hozzáadom a felvert tejszínt és spatulával adagonként beledolgozom. Ügyelek arra, hogy ne törjem nagyon össze. A masszából 2 evőkanálnyit egy tálkába teszek és mikróban 20 mp alatt felmelegítek. Hozzáadom a megpuhult 6 lapzselatint és elkeverem. A többi masszához keverem a zselatinosat. Spatulával alaposan beledolgozom. A krémet a tortaaljra kanalazom, elegyengetem. Hűtőbe teszem legalább 4 órára, de legjobb ha egy éjszakát pihen.A szedret a cukorral összefőzöm, turmixolom. A 2 lapzselatint 5 percre hideg vízbe áztatom, majd a még meleg szederhez keverem. Hagyom kissé hűlni majd a megdermedt tortára öntöm. Visszateszem legalább 1 órára hűtőbe. Elválasztom a tortakerettől a tortát és máris lehet szeletelni. Tálaláskor mehet rá még friss gyümölcs.* Elsőre nálam 5 lapzselatinnal készült, de kicsit lágynak bizonyult. Nem folyt szét (a szeletről a kép 5 lapzselatinos), de nem volt nagyon könnyen kezelhető, szeletelhető torta. Hattal sokkal jobb.Inspiráció Márk Szonja Édesem szakácskönyvéből, de nem követtem teljes mértékben a receptet.