Vegetáriánus töltött padlizsán

  • 2017.08.09.
  • 9

Nyáron a bőséges zöldségkínálatot érdemes kihasználni. Bár nem vagyunk vegák, ilyenkor leginkább a zöldségeket kívánjuk. A padlizsántekercsek bulgurral, quinoaval, olajbogyóval, capribogyóval és zöldfűszerekkel vannak megtöltve. Tálaltam mellé friss salátát és színes koktélparadicsomokat.
Hozzávalók (nagyjából 20-22 tekercshez, kb. 6 adag):3 hosszúkás padlizsánParadicsomszószhoz:1 natúr felkockázott paradicsomkonzerv (400 g), de akár ha ráérünk akkor érdemes friss paradicsomból főzni (1 kg paradicsomra legalább szükségünk lesz és sok türelemre, hogy alacsony lángon besűrítsük)400 g passata paradicsomszósz (ha lehet házi)1 szál bazsalikom1 szál petrezselyem4 gerezd fokhagyma3 ek. olívaolaj1/2 tk. sóTöltelékhez:50 g (színes) quinoa150 g bulgur1 kis csokor petrezselyem20 szem magozott fekete olajbogyó2 ek. átmosott capribogyó1/2 kezeletlen citrom reszelt héja6 ek reszelt parmezán2 nagy tojás (ha kicsi, akkor 3)2 ek. fenyőmagTálaláshoz még reszelt parmezán, saláta, koktélparadicsomAz ötlet Green Kitchen Stories blogról, illetve a Travel szakácskönyvükből való. Mennyiségeken és néhány összetevőn változtattam. A szerző pár igazán inspiráló, nem vega létünkre eddig minden ízlett amit tőlük, illetve az onnan szerzett ihlet alapján főztem.Amit talán másképp fogok következőre csinálni e tekercsek kapcsán az, hogy nagyobb tepsibe fogom tenni, hogy ne legyenek annyira szorosan egymás mellett a tekercsek. A paradicsomos szósz úgy jobban be tud oldalra is csurogni.A töltelékhez első körben a bulgurt és
quinoat érdemes megfőzni bő sós vízben (a bulgur forrázott vízzel 10-15 perc alatt megpuhul, a quinoa legalább 20-25 perc főzést igényel). Ha maradna folyadék, akkor leszűröm.Közben a paradicsomszószt is elkészítem. A paradicsomokhoz adom az apróra vágott fokhagymát és zöldfűszereket illetve az olívaolajat. Nagyjából 20 perc alatt sűrű szósz főzök belőle.A padlizsánokat hosszanti irányban vékony szeletekre vágom, jól megsózom és egy ecset segítségével mindkét oldalát bekenem olívaolajjal. Sütőpapírral bélelt tepsikbe teszem (2 nagy tepsi lett tele) és előmelegített 200 fokos sütőben nagyjából 15 perc alatt puhára sütöm. Figyelni kell, nehogy megégjen.A töltelékhez a leszűrt bulgurt és quinoat összekeverem, hozzáadom az apróra vágott olajbogyót, az átmosott capribogyót, aprított petrezselymet, reszelt citromhéjat, a parmezánt és a fenyőmagot. A tojásokat külön edényben villával kissé felverem. Azt is hozzákeverem a töltelékhez. Adok hozzá 1/2 teáskanálnyi sót.Egy nagyobb tepsibe (jénaiba) csurgatok egy kevés olívaolajat. A padlizsánszeleteket egyenként megtöltöm egy nagy púpozott evőkanálnyi töltelékkel és szorosan feltekerem. A tepsibe teszem egyenként a tekercseket. Ha minden tekercs elkészült, akkor rákanalazom a paradicsomszószt. 180 fokos előmelegített sütőben nagyjából 35-40 perc alatt készre sütöm. Tálaláskor szórok még rá parmezánt. Friss salátával tálalom. Nem vegáknak hús mellé is tökéletes.