Pizza cukkinivirággal és szardíniával

  • 2017.07.17.
  • 1

Szombaton gyönyörű cukkinivirágokat vettem a Lehel csarnokban a Színek kertjénél (32-es stand). Nem volt kérdés, hogy reprodukálni próbálom a tavasszal Rómában kóstolt cukkinivirágos-szardíniás pizzát. Mindenkinek nagyon ízlett, olyan lett mint amilyenre vágytam.A pizza tésztájába került zabpehelyliszt és teljes kiőrlésű tönkölyliszt is. Nagyon könnyed, szélén ropogós tészta lett. A pizza alapja a szokásos paradicsomos helyett fokhagymás-olívaolajas lett oreganoval és petrezselyemmel.Hozzávalók (2 nagyobb pizzához - kb. 28-30 cm átmérőjű):Tészta:200 g tönköly finomliszt70 g zabpehelyliszt80 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt1 csapott tk. só3 ek. olívaolaj1 zacskó élesztő2.5-2.7 dl langyos víz (lisztektől függ a mennyiség)+finomliszt a nyújtáshozPizzaalap:7-8 ek. olívaolaj3 gerezd fokhagyma apróra vágva1 tk. oregano2 ek. petrezselyemFeltét:140 g szardínia (leszűrt olajos konzerv)400 g reszelt mozzarella10-12 cukkinivirág4-5 mini cukkiniaprított petrezselyemtálaláshoz további friss petrezselyem
A pizzatésztához a liszteket sót, élesztőt és olajat összekeverem, hozzáadom a vizet és a robotgép dagasztókarjával egy puhább bucit formálok belőle. Lefedve 40-50 percet kelesztem (amíg duplájára kel).Előkészítem a pizzaalapot. Az olajhoz adom az aprított fokhagymát és a zöldfűszereketA cukkinivirágokat hosszanti irányba félbe vágom. A kis cukkiniket is hosszanti vékony csíkokra vágom. A szardíniáról lecsöpögtetem a fölös olajat.A sütőt előmelegítem 250 fokra (légkeveréses).Ha megkelt a tészta, akkor a massza feléből lisztezett nyújtódeszkán egy nagyobb kört nyújtok. Nekem nincs kifejezettem pizzás tepsim, így a sütőm legnagyobb tepsijét használom erre a célra. Sütőpapírt teszek rá és máris mehet bele a kör alakú tésztám. Egy ecset segítségével rákenem a pizzaalap felét. Ráteszem a szardínia és a cukkinivirágok és a cukkiniszeletek felét is. Megszórom még petrezselyemmel és rászórom a sajt felét. Sózni már nem kell, ha sós szardínia konzervünk van.A forró sütőben nagyjából 15 perc alatt sült készre.Amíg az első pizza sül másik tepsin előkészítem a másodikat. Azt is megsütöm, ha az első készen van.Tálaláskor adjunk még hozzá friss petrezselymet.*Tipp: jóféle szárazkolbásszal is finom a szardínia helyett (ha valaki nem szereti a halat)