Norvég torta, World's best cake

  • 2017.07.02.
  • 8

A norvégok szerint ez a világ legjobb tortája. Kétségtelenül finom a sült tojáshab a tészta tetején, benne a vaníliás krém (eredeti recept szerint tejszínhab) és rengeteg friss gyümölcs. A tojáshabot és tésztát is megbolondítottam egy kis darált török mogyoróval.
Általában egy nagy téglalap alakú tepsiben sütik, majd kettévágják és egymásra helyezik a két habos tésztát úgy, hogy közé kerül a tejszínhab és a gyümölcsök. Nálam két 18 cm-es formában készült, de süthetitek 20x30 cm-es tepsiben is.Hozzávalók (2 18 cm-es tepsibe vagy egy 20x30 cm-es tepsibe):Tésztalap:150 g puha vaj140 g cukor100 g
tönköly finomliszt70 g őrölt mogyoró1 tk. foszfátmentes sütőpor1 csipet só6 tojás sárgája80 ml zsíros tejTojáshab a tésztalapra:6 tojás fehérje200 g cukor30 g őrölt mogyoró (3 ek.)Krém:200 ml tejszín150 g mascarpone1 ek. porcukor1/2 vanília kikapart magjai vagy 1 tk. vaníliakivonatGyümölcsök bele és rá (nagyjából 400 g, de ha mellé is tálalunk, akkor 500-600 g is lehet)A tortalaphoz a sütőt előmelegítem 175 fokra. Két 18 cm-es kapcsos tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, oldalait vajazom.Hogy ne kelljen a robotgépet elmosni én előbb a tojásfehérjével kezdem. A tojásfehérjékhez a cukrot folyamatosan adagolva közepes fokozaton, majd gyorsra állítva kemény habbá verem. Ha már kellően kemény, azaz megfordítva csücskösen áll a hab, akkor óvatosan hozzáadom a mogyorót.A tortalaphoz a puha vajat a cukorral habosra keverem (3-4 perc alatt) majd hozzáadom a lisztet, mogyorót, sütőport és a sót. Végül hozzákeverem a tojások sárgáját és a tejet is.A tortaformákba elosztom a masszát majd rákanalazom a tojáshabot is.Az előmelegített sütőben nagyjából 30 percet sütöm (a végén már letakartam sütőpapírral a habot, hogy nehogy megégjen)Amíg a habos tortalapok hűlnek, elkészítem a krémet. A mascarponet a porcukorral egy spatula segítségével összekeverem. Semmiképpen sem használok robotgépet. A tejszínt kemény habbá verem, majd adagonként belekeverem a cukros mascarponeba. Végig spatulával dolgozok. A vaníliát is beleforgatom.A gyümölcsöket megmosom, megszárítom.Összeállítom a tortát. Az alsó habos tortalapra kanalazom a krém felét, megrakom málnával, ribizlivel és áfonyával, majd ráteszem a másik lapot, rá a maradék krém és a maradék gyümölcs.Azonnal tálalom. Ha később tálalnánk, akkor érdemes a jól behűtött krémmel csak akkor tölteni és tortalapokat szobahőmérsékleten tárolni, a vajas tortalap megdermed hűtőben.
Ötlet innen