Joghurthabos málnás és áfonyás torta

  • 2017.07.30.
  • 6

Dávid szülinapját ünnepeltük tágabb családi körben. Dávid szereti a könnyű gyümölcsös-joghurtos tortákat. Egyszerű torta, viszont a dermedési idők miatt időigényes (számolni kell plusz egy éjszakával tálalás előtt)Hozzávalók (23 cm-es formába, 12-14 szelethez):Lisztmentes mogyorós-mandulás piskóta:3 tojás3 ek. cukor3 ek. darált mogyoró (40 g)2 ek. darált mandula (20 g)1 tk. kukoricakeményítőMálnahab:500 g málna70 g cukor6 lapzselatin200 g görög joghurt (vagy lecsöpögtetett natúr joghurt)200 ml tejszínÁfonyahab és áfonyazselé:500 g áfonya70 g cukor5 lapzselatin100 g
görög joghurt (vagy lecsöpögtetett natúr joghurt)100 ml tejszínTetejére 200-200 g friss málna és áfonya (vagy több is, ha még mellé is kínálunk)Először a lisztmentes piskótát sütöm meg. 180 fokra előmelegítem a sütőt (légkeveréses) majd kibélelem a 23 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral és kivajazom az oldalát.A 3 tojást szétválasztom. Kimérem a mogyorót, mandulát és hozzákeverem a teáskanálnyi keményítőt is. A tojásfehérjéket 2 ek. cukorral lágyabb habbá verem (nem kell teljesen keményre). A sárgájákat a maradék 1 evőkanálnyi cukorral kifehéredésig keverem. Spatulával beleforgatom a tojáshabot. Óvatos körkörös mozdulatokkal forgatom bele, hogy ne törjem össze a habot. Végül beleforgatom a mogyorós-mandulát is. Formába teszem, elegyengetem majd 20 perc alatt készre sütöm.A joghurthabokhoz előbb a gyümölcsszószokat készítem el. Egyik lábosban a málnát a cukorral másik lábosban az áfonyát a cukorral összefőzöm. Nagyjából 5-7 percet főzöm. Botmixerrel pürésítem, majd mindkettőt szűrőn passzírozom (magokat eltávolítom).A málnahabhoz a teljes 500-550 ml málnaszószra szükségem lesz. A 6 lapzselatint hideg vízbe áztatom 5 percre. A 200 ml tejszínt kemény habbá verem, majd felhasználásig hűtőbe teszem.A málnaszószból kiveszek egy keveset (50 ml) és az kissé felmelegítem. Ha megpuhult a zselatin, akkor kiveszem a vízből, kifacsarom majd a meleg málnához keverem. Rövid ideig keverem, míg a zselatin teljesen elolvad, majd a zselatinos málnát a többi málnához keverem alaposan. Hozzáadom a 200 g joghurtot és habverővel alaposan elkeverem. Ezután spatulára váltok és azzal óvatosan beleforgatom a tejszínhabot.A tortalapot egy tálra teszem és szorosan ráteszem a tortakarikát. Beleöntöm a málnahabot és alufóliával letakarva hűtőbe teszem. Hagyom legalább 3-4 órát dermedni, akkor kerül rá a következő áfonyás réteg.Az áfonyás joghurthabhoz 250 ml áfonyát fogok felhasználni. 100 ml tejszínt kemény habbár verek. 3 lapzselatint áztatok hideg vízbe 5 percre. A 250 ml áfonyából 50-et megmelegítek. Ahhoz adom a kifacsart zselatint és homogénre keverem. Hozzáadom a maradék 200 ml áfonyához és csomómentesre keverem. A zselatinos áfonyához habverővel hozzákeverek 100 g joghurtot, majd spatulával óvatosan beleforgatom a 100 ml tejszínből felvert kemény habot. A megdermedt málnahabra kanalazom és elegyengetem. Mehet vissza a hűtőbe legalább 3-4 órára, de a legjobb ha éjszakára.A tetejére gyümölcszselét készítek a maradék 200-250 ml áfonyaszószból. Lapzselatinnal készítettem. 1 lapzselatint adtam hozzá, ami kevésnek bizonyult, ugyanis elég folyós maradt a tetején a szósz. Persze finom volt, de következőre 2 lapzselatint fogok használni. Vagy leírás szerint főzős zselatint is lehet rá készíteni. A lapzselatinos verzió azért tetszik nekem jobban, mert annak idő kell a dermedésre (több óra). Így volt időm a gyümölcsöket a tortára rendezni, majd azok a hűtőben beledermedtek a zselatinba.