Vegetáriánus muszaka lencsével és édesburgonyával

  • 2017.03.15.
  • 2

Szeretjük a rakott ételeket, melyeket előre el lehet készíteni és másnap (akár irodában is) igazán finomak. Hús helyett lencsével, krumpli helyett édesburgonyával. A tetején jó sok besamel és reszelt sajt. Tálaláshoz csíra, esetleg tejföl.Hozzávalók (4-6 adaghoz):3 kisebb (2 nagyobb) padlizsán vékonyabb karikákra vágva2 közepes édesburgonya meghámozva és vékony karikákra vágvaolívaolajTöltelék:250 g zöld vagy puy lencse (klasszikus lencsét áztatni kell, ezeket nem)1 vöröshagyma apróra kockázva2 gerezd fokhagyma aprítva4 ek olívaolaj400 g paradicsom (1 darabolt natúr paradicsom konzerv)1 tk sócsipetnyi őrölt fahéj1 tk oregano700 ml víz (vagy egy kicsit több)Besamel:3 ek olívaolaj4 ek tönköly finomliszt600 ml zsíros tej (ha vegán, akkor növényi tej)1/4 tk. sócsipetnyi őrölt szerecsendióTetejére kb 150 g reszelt sajt (gouda, mozzarella vagy trappista)Tálaláshoz 1 marék csíra (póréhagyma, retek vagy bármilyen vegyesen, esetleg tejfölA töltelék elkészítésével kezdek. Az aprított hagymát és fokhagymát az olajon üvegesre sütöm, hozzáadom az oreganot, az átmosott lencsét, a fahéjat majd a paradicsomot és a vizet is. Közepes lángon, fedő alatt kb. 30 perc alatt puhára főzöm. Néha érdemes belekeverni. Ha elfogyna a folyadék, akkor pótolni. Ha nem puha, akkor kicsit tovább főzzük. Fontos, hogy a főzés végére nagyjűából elfogyjon a folyadék.Egy nagyobb lábosban a besamelt is elkészítem. Az olajat a liszttel kicsit megpirítom, majd felöntöm a tejjel és csomómentesre keverem. Adok hozzá sót és szerecsendiót. Alacsony lángon besűrítem. Ha nem lenne teljesen sima, akkor a végén érdemes átszűrni.A padlizsánkarikákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, megsózom, locsolok rá egy kevés olívaolajat és 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. Nálam két nagy tepsin fért el a padlizsán. Ez egyszerre került a sütőbe és cserélgettem a tepsik helyét.Az édesburgonyákat vékony karikákra vágom.Összeállítom a muszakát. Egy nagyobb tepsibe /jénai tálba (kb. 30x20 cm) helyezem a megsült padlizsán 1/3-át, rá az édesburgonya felét - ezt kissé sózom, majd a lencse felét. Jöhet a padlizsán második harmada, a maradék édeskrumpli- itt sózok egyet, maradék lencse és végül a maradék padlizsán. Ráöntöm a besamelt és megszórom reszelt sajttal. 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütöm.Tálaláskor lehet rá szórni csírákat vagy akár tejfölt.A receptet a Green Kitchen Travels szakácskönyvben olvastam. Ott egy vegán verzió található, a besamel növényi tejjel készül és nincs rajta sajt.