Sütőtöktorta vaníliakrémmel és sós karamellel

  • 2016.11.13.
  • 9

Idén a szülinapomra ezt a sütőtökös tortát sütötték nekem a fiúk. A tetejére marcipángolyók kerültek, amiket Kristóf és Andris közösen formáztak. Dávid még csak a nézelődés résznél tart, ő csak kíváncsian figyelte a folyamatot.Hozzávalók (18 cm-es tortához, 8-10 szelethez):Kakaós tortalap:90 g átszitált (tönköly) finomliszt1 ek. kukoricakeményítő1/2 tk. (foszfátmentes) sütőporkéshegynyi szódabikarbóna40 g kakaó1 csipet só80 g vaj190 g nádcukor2 nagy tojás110 ml író (fele tej+fele zsírszegény joghurt+ 1/2 ek citromlé nálunk)Sütőtökös tortalap:150 g (tönköly) finomliszt1 csipet só1 csipet őrölt szerecsendió2 csipet őrölt szegfűszeg1 csipet őrölt gyömbér1 kk. őrölt fahéj1 tk. (foszfátmentes) sütőpor1/3 tk. szódabikarbóna60 g vaj110 g nádcukor1 nagy tojás110 g sütőtökpüré (puhára főtt, leszűrt, botmixerrel pépesített sütőtök)20 ml zsírós tej20 ml tejszín20 ml víz1 tk. vaníliakivonat (vagy egy vaníliarúd kikapart magjai)Vaníliakrém:400 ml tejszín500 g mascarpone2-3 ek. nád porcukor2 vaníliarúd kikapart magjaiSós karamell:200 g nádcukor400 ml tejszín1 tk sóA kakaós tortalap elkészítésével kezdjük. Egy 18 cm-es tortaforma aljára helyezzünk sütőpapírt, oldalát vajazzuk ki. A sütőt melegítsük elő 175 fokra (légkeveréses).A száraz anyagokat keverjük össze. A puha vajat a cukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat és alaposan keverjük össze robotgéppel. A robotgépet állítsuk alacsony fokozatra és a lisztes keveréket 3 adagban, az írót 2 adagban adjuk hozzá. Tehát egy adag liszt, egy adag író, megint liszt megint író és végül a maradék liszt is a masszába kerül. Kanalazzuk a masszát a tepsibe és 45 percig süssük. Hagyjuk kihűlni, addig süssük a sütőtökös tortalapot.A sütőtökös tortalaphoz a sütőt előmelegítjük 165 fokra. A tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, oldalát vajazzuk ki. A száraz összetevőket keverjük össze egy tálban.A puha vajat a cukorral robotgéppel habosítsuk, majd adjuk hozzá a to