Zöldségkrémleves zsályával, sütőtökkel

  • 2016.10.29.
  • 2

A gyönyörű csokor zsályából muszáj volt egyebet is főzni. A zsályás májkrém után készült egy gazdag zöldségkrémleves. Az alapötletet A Green Kitchen Travels szakácskönyvből vettem, ízlésem és az otthon fellelhető alapanyagok szerint módosítottam.Hozzávalók (6 adaghoz):2 ek. olívaolaj1 nagy vöröshagyma2 gerezd fokhagyma10 friss zsályalevél1 kisebb póréhagyma3 burgonya (500 g)2 nagy répa (300 g)200 g sütőtök (nagyjából egy hokkaido tök negyede)2 ek. friss citromlé (vagy ízlés szerint)200 g vesebab (konzerv)100 g kelkáposzta (egy kisebb darab)Az olívaolajon az aprított hagymát, fokhagymát és póréhagymát átsütöm. Hozzáadom a felkockázott burgonyát, sütőtököt és a répát. Felöntöm vízzel és addig főzöm, míg a zöldségek megpuhulnak. Ízlés szerint sózom. A főzővíz nagy részét átöntöm egy lábosba és abban a kelkáposztát 5-7 perc alatt puhára főzöm. Tippként írom, hogy következőre sütni fogom hozzá a kelkáposztát. Készült már ilyen főzelék és nagyon finom a sült kelkáposzta.
A kelkáposztát leszűröm, visszaöntöm a főzővizet és botmixerrel pépesítem a levest. Hozzáadom a darabos kelt és a babot. Ízlés szerint citromlével savanyítom.