Ropogós tilápia színes rizzsel, majonézes krumplival és konfitált fokhagymával

  • 2015.12.29.
  • 3

A karácsonyi menünk nagyon finomra sikerült. Ezúttal közösen főztünk Andrissal, nélküle nem igazán sikerült volna időben tálalni az ebédet.Ez volt a menü:Zellerkrémleves karamellizált birsalmával és dióolajban sült pirítóssalRopogósra sült tilápia filé póréhagymás, citromos majonézes krumplival, színes rizzsel és konfitált fokhagymávalCrème brûléeKészült még linzer és babka is.Elsőnek a főétel receptjét hozom. A
kedvencünk a színes rizs volt mogyoróval, vörösáfonyával, jó sok kaporral és petrezselyemmel. Most próbáltam ki először a konfitált fokhagymát, abból egy mártogatós készült, az is igazán finom lett.A ropogós tilápia gyakran kerül nálunk terítékre. Kristóf egyik kedvence. Szeretjük a kevésbé halízű halakat. A tilápiában én a szálkamentességet is szeretem. Hátránya, hogy nehezen beszerezhető. Legalábbis mi a Metroig szoktunk barangolni érte. Olyankor jól feltankolunk és fagyasztunk is belőle.Hozzávalók (4 adaghoz):Hal:500 g tilápia filé kisebb szeletekre vágvakókuszolaj a sütéshezsó és kukoricaliszt ( egy kisebb tálkányi 50-80 g kb.)Majonézes krumpli:700 g krumpli1/2 póréhagymasó1/2 kezeletlen citrom reszelt héja5 púpozott ek. majonéz (én a tojásmentes házi majonézt szeretem olajból és tejből, de kedvünk szerint nyers tojásos is készülhet, vagy ha nincs rá idő, akkor bolti)3 púpozott ek. zsíros tejföl1 púpozott ek. dijoni mustárkevés olívaolajSzínes rizs:150 g basmati rizs30 g vaj250 ml víz30 g vörösáfonya beáztatva langyos vízbe30 g mogyoró durvára vágva2 csokor petrezselyem apróra vágva1 csokor kapor apróra vágvasó és egy kevés olívaolajKonfitált fokhagyma:3 fej fokhagyma és annyi olívaolaj, hogy egy kis lábosban elfedje a fokhagymákat.Tálalást megelőző napon elkészülhet minden, kivéve a sült halat.A krumplit megfőzőm, meghámozom, kockákra vágom. Hozzáadom a vékonyra karikázott póréhagymát, citromhéjat, majonézt, tejfölt és a mustárt. Löttyintek rá egy kevés jóféle olívaolajat és ízlés szerint sózom.A rizst a vajon pirítani kezdem. Éppen csak addig, hogy elolvadjon a vaj. Hozzá forrásban levő víz szükséges, úgyhogy azt vízforralóban előkészítem. Pontosan érdemes a vizet kimérni, mert az elég lesz. Felöntöm a forró vízzel majd lefedem és negyedóra alatt takarék lángon puhára főzöm. Nem emelgetem közben a fedőt, mert akkor kiszárad a rizs. Én zepter fazékban főztem, így tulajdonképpen a víz hozzáadása után el is zártam a lángot és hagytam negyedórát pihenni, meg is puhult.
Ha kész a rizs, akkor hozzáadom a puha áfonyát, a durvára vágott mogyorót és a zöld fűszereket. Ízlés szerint sózom. A rizs akár hidegen is finom.A konfitált fokhagymához a megtisztított gerezdeket egy kis fazékba teszem és annyi olívaolajat öntök rá, hogy éppen ellepje. A legkisebb fokozaton 20-30 percet főzöm. A lényeg, hogy az olaj éppen csak gyöngyözzön. Ha puha a fokhagyma, akkor van készen. Villával alaposan összekevertem, így készült a mártogatós. Nem lett teljesen krémes, de nem is az volt a cél.A tilápiafiléket sózom és megforgatom kukoricalisztben. Bő kókuszolajban nagy lángon sütöm ropogósra néhány perc alatt mindkét oldalát. Azonnal tálalom.Rizs receptje innen.