Garnéla grillezett cukkinivel

  • 2015.11.16.
  • 1

Inkább nyári étel ez, ugyanis a grillezést valahogy mindig a napsütéshez társítjuk. Egy meleg őszi napon készült nálunk is, mi még nem pakoltuk el a grillsütőt. A fokhagymás-zöldcitromos rákhoz egy kevés cayenne bors került. A cukkinit zaatarral fűszereztem. A rizsbe zöld fűszerek és citromlé/lime lé került.Hozzávalók (2 főre):fél kg garnéla (nagyobb méretűt válasszunk)3-4 gerezd fokhagymaegy kevés lime lé1/4 kezeletlen citrom reszelt héja2 csipet cayenne bors (vagy több is, ha szeretjük a csípőset)néhány szál petrezselyem apróra vágvasóolívaolaj2 cukkini2 ek. zaatar (zaatar házilag is készíthető, amennyiben van szumák otthon. recept itt)2 gerezd fokhagyma aprítvasóolívaolaj100 g basmati vagy jázmin rizsnéhány szál petrezselyem, egy kis csokor snidlinglime és citromlé1/4 kezeletlen citrom reszelt héjaA főtt basmati rizshez apróra vágott zöld fűszereket adok (nálam petrezselyem és snidling). Adok hozzá egy kevés frissen facsart lime és citromlevet illetve a reszelt citromhéjat. Ízlés szerint sózom.Főtt rákot vettem, így azt tényleg csak fél perc alatt átmelegíteni kell a grillen. Nem szabad túlsütni, mert akkor rágós lesz. A rákokat megtisztítom majd az aprított petrezselyemmel, fokhagymával, citromhéjjal, lime lével, cayenne borssal, sóval és egy kevés olívaolajjal összekeverem. Hűtőben legalább fél órát hagyom összeérni az ízeket.A cukkiniket megmosom, fél cm vastag szeletekre vágom. Sózom, megszórom zaatar fűszerkeverékkel, hozzáadom a fokhagymát és löttyintek rá egy kevés olívaolajat. Grillsütőn előbb a cukkinit majd a rákot megsütöm. Azonnal tálalom.