Csokoládétorta sós karamellkrémmel és dióval

  • 2014.10.18.
  • 5

A csokoládé, dió és a sós karamell verhetetlen trió. Egyszerűen elkészíthető torta ez, nem igényel nagyon sok időt. A csokitorta édességét ellensúlyozza a kellemesen sós karamellkrém, amely mascarponeval van lazítva.
Hozzávalók (18 cm-es tortához, 8 szelethez):Tortalap:100 g étcsokoládé150 g vaj / margarin130 g cukor3 nagy (L-es)tojás90 g (tönköly) finomliszt2 ek holland kakaópor50 g pirított dió aprítvaSós karamella krém:100 g ( világos nád)cukor250 ml tejszín (30%)1/2 tk. sóvirág (fleur de sel), vagy tengeri só ízlés szerint250 g mascarponeA ropogós dióhoz:30 g cukor50 g dióA tortalappal kezdem.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszek. A diót száraz serpenyőben megpirítom, hagyom kihűlni, majd durvára aprítom. Egy lábosban alacsony lángon a vajat és a csokit megolvasztom. Elzárom a tüzet majd hozzáadom a cukrot majd egyesével a tojásokat is (nem kell túlverni, de érdemes robotgéppel gyorsan összedolgozni). Beleszitálom a lisztet és a kakaót. Homogénre keverem, de nem szabad túl sokáig keverni. Spatulával beledolgozom az aprított, pirított diót. A tortaformába helyezem, majd nagyjából 30 perc alatt megsütöm. A közepe még kissé ragadós lesz, de nem érdemes túlsütni. Hagyom teljesen kihűlni és csak akkor vágom ketté.Amíg a diós brownie hűl, elkészítem a diót és a sós karamellkrémet.Egy lábosban a cukrot karamellizálom. Van aki szerint nem szabad a cukorba belenyúlni, van aki belenyúl és a csomókat dolgozza szét, van aki kevés vízzel barnítja meg a cukrot. Én azt a verziót szeretem, amikor csak a cukor megy a lábosba közepes lángon és bevallom belenyúlok, a végén a csomókat szépen el lehet dolgozni. Amint olvadni kezd leveszem a lángról, mert a hőtől tovább barnul és a titok abban rejlik, hogy ne égessük el. Gyorsan felöntöm a tejszínnel. Vigyázat nagyon fröcsög ilyenkor, de ha az összes tejszín benne van, akkor megnyugszik. Nagyon alacsony lángra teszem vissza, hozzáadom a sót és addig főzöm, míg besűrűsödik. Hagyom teljesen kihűlni, de nem hűtő hidegre, hanem szobahőmérsékletre. Ha netalán előző napon készült és hűtőben tároltuk, akkor fel kell melegíteni egy picit. A mascarponet és a sós karamellt simára dolgozom.

A dióhoz a 30 g cukrot barnítom majd hozzáadom a diót és gyorsan egy sütőpapírra kanalazom, szépen elterítem. Hagyom teljesen kihűlni majd nagyjából 1/3át aprítógépben aprítom a többit egy klopfolóval
(potyolóval) durvára aprítom.Összeállítom a tortát. Az alsó csokilapra helyezem a krém kicsit több mint egyharmadát, megszórom a darált dióval majd ráhelyezem a felső lapot és a maradék krémet a torta tetejére és oldalára kenem. A durvára aprított grillázs dió csak tálaláskor kerüljön rá, különben megpuhul. A diót papírzacskóban vagy d