Citromos cukkinifőzelék

  • 2013.12.30.
  • 7

Egyáltalán nem szezonális ételt hoztam, bár a citrom miatt viccesen annak is mondható, elvégre december-január a csodás citromok és egyéb citrusok hónapja. Holnaptól mindenki lencselázban ég, úgyhogy itt egy cukkinifőzelék liszt nélkül, citromosan, kaprosan.Hozzávalok (kb. 3-4 adag lesz belőle):1 vöröshagyma3 gerezd fokhagyma2 ek. vaj2 burgonya2 cukkini1 szál friss kapor (vagy fagyasztott)1 kezeletlen citrom héja és egy kevés citromlésó, frissen őrölt fehér borstálaláshoz kecskesajtA hagymát és fokhagymát megtisztítom és apróra vágom. A cukkinikat apróbb szeletekre vágom. A krumplikat meghámozom és négybe vágom. Egy evőkanál vajon az aprított hagymát és fokhagymát megdinsztelem. Hozzáadom a krumplit, néhány percet pirítom majd a cukkinit is és felöntöm zöldségalaplével (vagy ennek hiányában vízzel), hogy ellepje. Hozzáadom a reszelt citromhéjat és fűszerezem. Közepes lángon fedő alatt puhára főzöm a cukkinit és a burgonyát. Kiveszem a főtt krumpli darabokat és egy kevés levet és botmixerrel turmixolom. Érdemes a levet külön edénybe tenni és apránként adagolni a főzelékhez, hogy megfelelő sűrűségű legyen a főzelék. Ha elértem a kívánt állagot, akkor hozzáadom a maradék egy evőkanálnyi vajat, belefacsarok egy kevés citromlevet és hozzáadom az apróra vágott kaprot. Végül ha szükséges még fűszerezem. Puha kecskesajttal tálaltam.