Töltött cukkinivirág bortésztában sütve

  • 2013.06.01.
  • 1

A cukkini virága lehet nőnemű vagy hímnemű. A nőnemű példányokon a cukkini nő, míg a "fiúvirágok" a száron nőnek. Mindkettő ehető, nekem lánypéldányokhoz sikerült hozzájutni. A cukkinivirágokat általában panírozva, töltve vagy töltve és panírozva fogyasztják. Panírozni sör vagy bortésztában szokás. Nálam egy boros, töltött verzió készült pillanatok alatt.
Kisebb adagot kínáljunk előételnek, nagyobbat egy kiadós salátával vagy körettel vacsorára.Hozzávalók:10-12 cukkinivirág (nálam nőnemű)Töltelék:200 g telemea/ricotta vagy feta sajt2 szál citromos bazsalikom (ha nincs ilyen, akkor bár csepp citromlé vagy egy kevés reszelt citromhéj)só, bors (telemea és feta esetében én nem tennék extra sót, mert az általában elég sós)Bortészta:1 tojásfehérje4 ek. tönkölyliszt1 dl száraz fehérborolaj a sütéshetporcsin/ saláta vagy egyéb köret tálaláshozA sajtot, a megmosott és megszárított bazsalikomot aprítógépben pépesítjük. A virágokat óvatosan kinyitjuk,
megmossuk,
kivesszük a bibéket, porzókat és megtöltjük 1-2 teáskanálnyi töltelékkel.A bortésztához a tojásfehérjét villával félkemény (laza) habbá verjük. A bort és lisztet összekeverjük majd hozzáadjuk a habot. Óvatosan homogénre keverjük.Az olajat felforrósítjuk. A töltött cukkinivirágokat megforgatjuk a bortésztában majd néhány perc alatt aranybarnára, ropogósra sütjük. Azonnal tálaljuk.