Húsgombócleves zöldfűszerekkel

  • 2013.06.06.
  • 3

Ameddig még tart ez az időjárás, bizony jól fog esni egy tál forró leves.Hozzávalók:45-50 db. húsgombóchoz:250 g darált borjúhús300 g darált csirkemell2 szál citromillatú bazsalikom levelei (ha nincs ilyen, akkor a bazsalikom mellé reszeljünk egy kevés citromhéjat, kb. 1/4 kezeletlen citrom héját)4 szál petrezselyem levelei1 tojás3 ek. tönkölymorzsa1 tk. sóleves:2 kisebb karalábé1 nagy (vagy 2 kicsi) petrezselyemgyökér3 nagy (4 kisebb) sárgarépa3 gerezd fokhagyma1 vöröshagyma3-4 ek. olívaolajsó ízlés szerint (1-2 tk.)tálaláshoz aprított petrezselyemElőbb a húsgombócot készítjük elő. A zöldfűszereket (és citromhéjat, ha nem citromillatú a bazsalikom), a tojást, a morzsát és a sót aprítóban összekeverjük, majd hozzáadjuk a darált húsokat és egy keveset pulzálva még alaposan összekeverjük. Fedett tálba félórára hűtőbe tesszük.Addig elkészítjük a levest. A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk és ízlés szerint felaprítjuk. A fokhagymát és hagymát apróra vágjuk. Az olajon üvegesre sütjük majd beleszórjuk a zöldségeket és
néhány perc alatt kissé átsütjük. Felöntjük vízzel, ízlés szerint sózzuk majd félpuhára főzzük (5-7 perc alatt). Addig a húsgombócokat megformázzuk. Kis diónyi gombócokat készítünk és egy tálon sorakoztatjuk. Egyszerre tegyük be őket a levesbe. Egy szűrőkanál segítségével öt-tízesével engedjük bele a levesbe, majd főzzük meg (10-13 perc alatt). Mindenképpen vágjunk ketté egyet és ellenőrizzük készen van-e, illetve a zöldségek is legyenek puhák. Friss, aprított petrezselyemmel tálaljuk. Ízlés szerint kerülhet frissen őrölt fehér bors is bele (nálam ez Kristóf miatt kimaradt).