Zöldfűszeres fasírt

  • 2013.04.29.
  • 9

A menta, koriander és petrezselyem tökéletes páros... azaz trió :) Ezúttal csirke- és borjúhússal fasírtba került. Barna rizzsel és fokhagymás tejföllel tálaltam.Nem gyakran sütök olajban, de ezúttal kivételt tettem. Ha valaki nem szeretne olajban sütni, akkor tökéletes lesz ez sütőben sütőpapíron sütve. Abban az esetben viszont olajos kézzel formázzuk a fasírtot, hogy ne száradjon ki. Kristófnak is nagyon ízlett a zöldfűszeres fasírt (az ő adagjából csak a bors és só nagy részét hagytam ki)Hozzávalók (szerintem 4 főre elegendő):250 g borjú darált hús300 g csirke darált hús1 nagy (vagy 2 kicsi) gerezd fokhagyma1 közepes vöröshagyma6 szál menta6 szál petrezselyem6 szál koriander1 tojás3 ek. (tönköly) zsemlemorzsa1 tk. só1/2 tk. őrölt (fehér)borsolaj a sütéshez250 g barna rizs sós vízben megfőzve (kb. 40-50 perc alatt főtt puhára)300 g 20%-os tejföl 3-4 gerezd aprított fokhagymával és egy kevés olívaolajjal, ízlés szerint megsózva
A fasírthoz a fokhagymát, hagymát megtisztítjuk, aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a megmosott és teljesen megszárított zöldfűszereket (a vastag szárakat távolítsuk el, ha kicsik a szálak, akkor inkább 8-10et használjunk belőle). Pulzálva aprítjuk. A húshoz keverjük a fűszerkeveréket. Hozzáadjuk a kissé felvert tojást, a zsemlemorzsát, sót és borsot. Alaposan összedolgozzuk, majd félórát hűtőben pihentetjük.A rizst megfőzzük és elkészítjük a fokhagymás tejfölt.
Teáskanálnyi méretű gombócokat formázunk és forró, bő olajban aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőkendőre szedjük ki, hogy felszívja az olajat. Azonnal tálaljuk a rizzsel és tejföllel.Recept ötlet Segal Viktor, Ízek és formák