Narancsos vaníliás biogyümölcskenyér

  • 2013.10.16.
  • 1

Néha olyan kincseket találok a kamrának kinevezett konyhaszekrényben, hogy magam is meglepődök. ( A tavaly karácsonykor vett mogyorós Nespresso kapszulák pont egy vendégség előtt fél órával bukkantak elő a konyharuhák mögül) A vaníliával kandírozott narancscikkeket még Thassoson vettem, remélem egyszer lesz magyar forgalmazója is, semmihez sem hasonlítható íze van. A szirupot fagyira szoktam csorgatni, a narancscikkek pedig hol brownie tésztájában landolnak, hol pedig, mint most, ebben a sütiben, amibe csak bio hozzávalók kerültek. Ja, és nem vaj, hanem szigorúan olívaolaj kell bele, a naranccsal együtt alkot olyan ízt, amitől igazi őszi süti lesz belőle.
Hozzávalók:
5 tojás
5 ek bioliszt (teljes kiőrlésű)5 ek bio nádcukor5 cl extraszűz olívaolajfél csomag sütőpor1ek méz, vagy kandírozott narancs szirupja2x5 cl narancspálinka, vagy Grand Marnier likőr (na ez nem bio)porcukor (na ez sem bio :)Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 160 fokra. A tojásokat felütöm, nem kell szétválasztani, nekimentem a habverővel, és az olívaolajjal,a z alkohol egyik felével, a sziruppal, és a cukorral együtt viszonylag habossá keverem. Beleszitálom a lisztet és a sütőport, kikeverem, majd egy sütőpapírral kibélelt formába öntöm. A sziruptól lecsöpögtetett narancsszeleteket feldarabolom, és beleszórom a tésztába.
A süteményt kb 40-50 percig sütöm, amíg jól átsül. Amikor kész, az alkohol másik feléből és a porcukorból mázat készítek, és a tetejére locsolom. Mire kihűl, a máz is megdermed.
Ui: másnap a vékony szeleteket bepottyantottam a kenyérpirítóba...