Mihez kezdj a kacsa/libamájjal?

  • 2012.12.15.
  • 4


Le a procc francia csatosüveges konfitált izékkel! Persze tök cukik a csatos üvegek, én is bedőlök nekik időnként,
de ha már karácsony van, és a Bosnyákon értelmes áron kaptam csudiszép májat, akkor érdemes olyan dolgot művelni vele,
ami után mindenki megtér, aki egy falatot is evett belőle. Rendesen fotózni persze nem volt időm, ezért ez most mobilal készült, de azért a lényeg látszik...
Hozzáteszem, hogy az én májacskám ajándékba készült, csak egy picike részét tartottam meg,
de csak, hogy tesztelhessem, és közben azon gondolkodjak,
milyen ügyesen kitaláltam ezt a megoldást.
Szóval. Drága jó keresztapám elmagyarázta, hogy a puccos fhansziák amikor a májat csatos üvegbe rakják, nem csak zsiradékot,
hanem egy pici alkoholt is tesznek bele, ráadásul leginkább konyakot. Azért mégis ciki lett volna teljesen lekoppintani a megoldást, ezért kombináltam.
Szilvapálinkával. Meg a családi recepttel. Hááát szerintem brutáljó lett, úgyhogy tényleg, az egyszer élünk jegyében érdemes nekilátni...
Csendben megjegyzem, hogy ha nem libamájjal készül hanem csirkemájjal, és libazsírral, akkor sem dől össze a világ...és ugyanolyan finom :)Hozzávalók:
Egy egész hízott libamáj, vagy 2 tálca csirkemáj2 doboz libazsír1 liter tej1 fej fokhagymaegy csapott evőkanál tengeri só
1 dl szilvapálinka (vagy a kedvenc, amit őrizgettek régóta- az alkalom MOST van :)) Elkészítés:
A májat megtisztítom, erek, trutymók mehetnek a kukába. A libamájat 8-10 darabra vágom. A fokhagymát megtisztítom, a gerezdeket hosszában felezem.
Ha kacsa/libamájat készítek, akkor a darabokba szurkálom, ha csirkemájat, akkor simán belekeverem a májak közé egy nagy tálban, majd ráöntöm a tejet. Mehet 24 órára a hűtőbe.Másnap egy nagy lábasban felolvasztom a libazsírt, majd takarékra veszem, a legkisebb láng elég neki.Szépen óvatosan belerakom a májat fokhagymástól, majd ráöntöm a pálinkát,
és fedőt rakok rá. A tejre nincs szükség tovább, kiöntöm.
Kb. egy órán át takarékon sütöm a májat, a libamáj pofátlan módon összeesik,
(többek között ezért sem praktikus) a csirke marad szinte akkora, amekkora volt. Elzárom a tűzhelyet, majd megsózom és egy órára
visszateszem rá a fedőt. Üvegekbe töltöm,
először egy darab máj, majd mehet rá a zsír.
Óvatosan kell vele dolgozni, mert a zsír sokáig meleg.Amikor teljesen kihűlt, mehet a hűtőbe, hogy jól kifagyjon a zsír.
Tipp: A csirkemájat és a sült fokhagymát összetörve villával, és fellazítva egy kis zsírral, a világ legfinomabb májkrémét kapjuk...Ui: Remélem Andrisnak is ízlett :)