Egyszerű kacsasült

  • 2012.12.10.
  • 1


Karácsony előtt egy héttel bejöttek a mínuszok, erre a hétre már komoly zimankót jósolnak a meteorológiai oldalak. Érdemes olyan ebédekben/vacsorákban gondolkodni, amikkel a lakás hőmérsékletét is lehet befolyásolni, elvégre a sütő bekapcsolása klasszisokat javíthat a hőérzetünkön. Nyilván nem a sütővel kell fűteni, de én ilyenkor kifejezetten szeretek a konyhában melegedni, és ha van otthon sütnivaló szárnyas, például kacsa, akkor simán összekötöm a kellemest a hasznossal.A kacsasütés nem művészet, ráadásul egy kategóriával drágább, mint a csirke, egy kategóriával olcsóbb, min a liba, és van íze, nem úgy, mint a pulykának...
Hozzávalók:
1 db közepes méretű kacsa1 fej fokhagyma1 ek kacsazsírsó 1 db sütőpapír 1 méter fólia1 dl vízElkészítés:
Egy közepes méretű tepsit kibélelek sütőpapírral. Utálok mosogatni, vakargatni még jobban, így ez nagy segítség... A kacsát megtisztítom, szemöldökcsipesz, fogpiszkáló, tank, láncfűrész stb segítségével, majd a lehetetlenül tokos bőrbarabokat simán lenyesem róla, mehetnek a kukába. A darabokat a tepsibe rakom, megsózom, majd a kacsazsír és a fél fej megtisztított, és összezúzott fokhagyma keverékével átkenem. 1 dl vizet öntök alá, fóliával letakarom, mehet egy órára a sütőbe párolódni. Ezután leveszem a fóliát, és egy kanál segítségével a kisült szafttal locsolgatva tovább sütöm, amíg szép karamellszínű nem lesz a bőre. A májat utoljára rakom mellé, az pár perc alatt készre sül.
Tipp: Ha van hely a tepsiben, főtt, felezett burgonyát dobok mellé, ami a kacsazsírban megpirul. Jó étvágyat!