Csokis diós nem-brownie

  • 2017.01.16.
  • 8

Rémületes mennyi hülyeséget lehet olvasni az interneten. Például a brownie-ról is. Nem annyira régen egy gasztroblogon olvastam egy fejtegetést, miszerint csak a burzsujok találták ki azt, hogy olvasztott csokoládé kell a brownie-ba, hogy ezzel is a kevésbé tehetőseket késztessék nyálcsorgatásra. A blogger ellentmondást nem tűrve kijelentette, hogy bizony ez az amerikai csokis csoda szükségtelenül és feleslegesen tartalmaz olvasztott étcsokoládét, hiszen a kakaópor kakaóvaj tartalma is igazán megfelelő, megkülönbenis. Jó lesz az tejföllel, margarinnal és sütőporral, elvégre barna - barna. Hát majdnem leestem a székről. A brownie-ban legyen csokoládé, vaj, cukor és tojás, meg egy csipet só. Esetleg pár kanál liszt. Ennek ellenére ha valaki igyekszik helyettesítgetni a hozzávalókat kénytelen engedményeket tenni. Így az alábbi sütemény is inkább csak egy kakaós piskóta, de legalább kidünnyögtem magamból a felgyülemlett feszültséget. :) Finom egyébként, csak nem brownie. A recept innen van. Hozzávalók- 10 dkg kókuszzsír (felolvasztva)- 150 g cukornak megfelelő édesítő: nálam xilit, kókuszvirágcukor és süssina édesítőpor keveréke- 50 g cukrozatlan kakaópor- 3 tojás- 100 g szénhidrát csökkentett liszt (nálam DiaWellness, de lehet zabpehelyliszt is)- csipet só- löttyintésnyi rum (kb. 3 evőkanál)- jó maréknyi dió durvára vágvaElkészítésKikeverjük az édesítőket és a tojást, majd hozzáadjuk a felolvasztott kókuszolajat, az elkevert szárazanyagokat, a végén pedig a diót és a rumot is. Egy tömör tészta lesz belőle.Kisebb tepsiben sütjük, de akár kekszek is formázhatók belőle. Nedves spatulával szépen el lehet simítani a tetejét. Szórtam rá még egy kevés diót és 180°-on 18-20 percig sütöttem.
Cukormentes karamellszósszal leöntve, esetleg egy gombóc banánfagyival körítve mennyei. :)Ha tetszett a recept és szívesen olvasnál hasonlókat kövess facebookon is, le ne maradj semmiről!