Szepesi burgonyás pirog

  • 2013.06.24.
  • 7

Nagymamámnál találtam egy könyvet, amiben sok jó recept volt. Elsősorban ugyan nem a gasztronómiáról szólt, hanem a zempléni térség kultúrájáról és életmódjáról, a végén mégis volt néhány oldalnyi recept. Ott olvastam erről a pirogról, és elhatároztam, hogy el is fogom készíteni. Jó sok baconnel és a szalonna zsírjával meglocsolva egy nagyon finom, de egyáltalán nem fogyókúrás étel kerekedett belőle. Hozzávalók /6 főre/- 40 dkg liszt- 2 tojás- kb. 1-1,5 dl víz- 4-5 szem nagyobb krumpli- 20 dkg juhtúró- 1 kisebb fej vöröshagyma- só, bors- 5 szelet baconElkészítésA krumplikat megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Krumplinyomóval áttörjük, majd kihűtjük.A lisztet össze gyúrjuk a tojással, egy csipet sóval és annyi vízzel, amennyit felvesz. (A vizet fokozatosan adjuk hozzá a tésztához, nekem kb 1-1,5 dl vízre volt szükségem.)
A töltelékhez keverjük össze a krumplit a juhtúrót, reszeljük le a hagymát (én zokogtam közben), sózzuk, borsozzuk és keverjük össze az egészet.
A tésztát nyújtsuk ki minél vékonyabbra (1 mm) majd vágjuk fel 6x6 cm-es kockákra. Tegyünk a közepébe egy púpos evőkanálnyi tölteléket és hajtsuk fel, hogy egy háromszöget kapjunk. Forrásban lévő sós vízben főzzük ki a pirogokat 5-8 perc alatt.
A bacont vágjuk fel kockákra, majd egy kevés olajon pirítsuk meg.
A pirogot locsoljuk meg a bacon kisült zsírjával. Tejföllel, baconnel és metélőhagymával megszórva tálaljuk.

Címkék

Tészta Vacsora Ebéd