Stahl-féle gyors Sacher

  • 2013.06.18.
  • 4

Nemrég láttam egy Stahl videót egy gyors Sacher tortáról (itt megnézheted) ami nagyon megtetszett. Nem csak azért mert gyors, hanem azért is, mert csupán 4 összetevőre van szükség, és a süti elkészítése is izgalmas. Az egész művelet háromnegyed óra alatt megvan, és utána fogyasztható is. Nem egy nagy torta, de finom, nem túl édes, jó kakaós, és puha.

Hozzávalók-
6 tojás szétválasztva- 15 dkg cukor- 5 dkg cukrozatlan jó minőségű kakaópor + szóráshoz- 4 bő evőkanál házi baracklekvárElkészítésA tojások sárgáját 10 dkg cukorral habosra keverjük (sűrűsödjön be egy kicsit) majd szitáljuk hozzá a kakaóport, és keverjük homogén masszává.A fehérjét verjük lágy habbá, majd adjuk hozzá a maradék cukrot, és verjük addig, ameddig kemény fényes, késsel vágható habot kapunk.A sárgájás masszába keverjük bele a hab egyharmadát. Itt nem gond, hogy összetörik a hab. A maradék tojásfehérjét viszont óvatosan könnyű mozdulatokkal adjuk a kakaós masszához. Az egészet öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd tegyük a 190°-ra előmelegített sütőbe. Süssük tűpróbáig. Körülbelül 15-20 perc alatt kész lesz.
A tésztát hűtsük ki, majd vágjuk fel egyforma vastagságú sávokra. (Amilyen vastag a csík, olyan magas lesz a torta.) A tésztát bőven kenjük meg lekvárral. Az első csíkot tekerjük fel csigába, állítsuk egy szép nagy tányér közepébe (amin tálalni szeretnénk) majd a lekváros felükkel tapasszuk rá körbe a többi tészta csíkot.
A torta tetejét megkenjük baracklekvárral, és megszórjuk kakaóporral.TapasztalataimEz az
eredeti Stahl recept ami alapján a tortát csináltam. Az eredmény nagyon finom lett, viszont volt egy pont, ahol eléggé kiakadtam, ugyanis a tészta nagyon leragadt a sütőpapírral, szóval késsel kellett leválasztani róla. Aki nem szeretné, hogy ilyen ragacsos legyen a tésztája (ami egyébként abszolút előnyére van a sütinek) az használhat más piskóta receptet. ilyenkor arra kell figyelni, hogy puha tésztát válasszunk, és még langyosan tekerjük fel, mert ha teljesen kihűlt, akkor törni fog.