Ribizlis lepény

  • 2013.06.27.
  • 3

Szedtünk egy nagy vödör ribizlit a kertben, amiből mindenképpen szerettem volna sütni valamit. Az egyik Nova szakácskönyvben találtam egy szimpatikus receptet. Lehet, hogy jobban ízlett volna, ha valami krémeset teszek a tetejére, de nagyon finom volt így is. A ribizli savanykássága nagyon üde íz. Hozzávalók- 20 + 2 dkg liszt- 2 teáskanál sütőpor - 20 dkg cukor + 2 ek. cukor- 2 ek. vaníliás cukor- 20 dkg puha margarin- 5 tojás- fél citrom reszelt héja- 50 dkg piros ribizliElkészítésA puha vajat a több cukorral és az egyik kanál vaníliás cukorral kikeverjük, ha habos adjuk hozzá a citrom héját. Váltakozva adjuk hozzá a 20 dkg lisztel elkevert sütőport és 3 tojást. Ha kész, keverjük homogén masszává, öntsük egy sütőpapírral kibélelt magas falú tepsibe.
A ribizlit szórjuk a tészta tetejére, úgy, hogy mindenhol ellepje azt. Tegyük a 180°-ra előmelegített sütőbe és süssük 25 percig.
Ezalatt a maradék két tojás fehérjéjét verjük kemény habbá, a sárgáját pedig keverjük addig a maradék cukorral, ameddig világossárga színűvé nem válik. Adjuk hozzá a 2 dkg lisztet, keverjük össze. A habot óvatosan keverjük a masszához.A megsült sütit vegyük ki a sütőből, kenjük rá a másik tésztát, és úgy is süssük még 10 percig.
Porcukorral kínáljuk.