Meggyes sütemény

  • 2013.05.21.
  • 8

Nem tudtam jobb nevet adni szegénynek, mert nem is igazán pite, nem is igazán piskóta. Persze egy kicsit ez is, az is. Nem tudom. Mindenesetre nagyon finom, és nagyon egyszerű sütemény. Csak össze kell keverni a hozzávalókat, kisütni és melegen tálalni. Aki szereti a mákot, és szeretné különlegesebbé tenni a sütit, adjon hozzá 10 dekát a darálatlanból.
Hozzávalók- 1 nagy tojás- 20 dkg cukor- 1 evőkanál vaníliás cukor - 5 dkg puha margarin vagy vaj- 2 dl tejföl- 2 dl tej- 25 dkg rétesliszt- 1 kiskanál szódabikarbóna- 1 üveg meggybefőtt- 5-7 dkg hámozott szeletelt mandula (elhagyható)- fahéjas porcukor a tetejére (fél kiskanálnyi fahéj, 1 púpos evőkanál porcukor)ElkészítésA sütőt melegítsük elő 180°-ra. A puha vajat keverjük habosra a cukrokkal, a szódabikarbónával és a tojással. Adjuk hozzá a tejfölt, majd felváltva a tejet és a lisztet. Keverjük össze rendesen. Nagyon folyékony lesz a tészta, akkor jó. Öntsük egy sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe a tésztát.A meggyet csepegtessük le, és itassuk fel róla a felesleges levet. A meggyet szórjuk a tészta tetejére, majd a mandulával is borítsuk be a masszát.
35-40 perc alatt süssük meg. Akkor jó, ha a széle már enyhén barnul.
Kicsit hagyjuk hűlni, majd szedjük ki a tepsiből. Hidegen könnyebb felvágni, viszont melegen nagyon finom. Fahéjas porcukorral szórjuk meg a tetejét tálalás előtt. MegjegyzésAki szeretné különlegesebbé tenni ezt az édességet, használjon rumba áztatott meggyet.