Gyömbéres keksz

  • 2013.04.20.
  • 7

Ez a sütemény elkészítésében és ízében is olyan, mint a mézeskalács. A széle egy kicsit ropogós, a közepe puha, nem is keksz szerű, inkább puszedliféle. Kipróbáltam úgy is, hogy nem formákat szaggattam, hanem golyókat gyúrtam belőle, és szétlapogattam őket. Úgy még puszedlisebb lett. :) Az íze és az illata a szegfűszeg és a gyömbér miatt kicsit karácsonyi, de igazából akármikor fogyasztható az évben.Hozzávalók- 15 dkg kristálycukor- 1 evőkanál méz- 12,5 dkg margarin- 1 db tojás- 30 dkg liszt + a nyújtáshoz- fél csomag sütőpor- 1 kiskanál szódabikarbóna- kb. 2,5x2,5cm friss gyömbér reszelve (kb 3-5 kiskanál reszelt gyömbér)- 1 kiskanál őrölt szegfűszegElkészítésA margarint kis lángos megolvasztjuk, belecsorgatjuk a mézet és hozzáadjuk a cukrot is. Egészen felolvasztjuk, egy sűrű masszát kell kapnunk. Ha kész félre tesszük hűlni.A lisztet kimérjük, belekeverjük a szódabikarbónát és sütőport valamint a fűszereket.A liszthez öntjük a mézes keveréket, beleütünk egy tojást és alaposan elkeverjük. Egy nagyon lágy ragacsos tésztát kapunk. Én itt még tettem hozzá körülbelül 1 púpos ek. lisztet. (a 30 dkg-on kívül) Félretesszük hűlni addig, ameddig teljesen hideg lesz a méz a tésztában. Addigra egy kicsit szilárdulni fog.
Folpackba csomagoljuk és hűtőben tartjuk 1-2 óráig, vagy akár egy éjszakáig is.Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk, és kiszaggatjuk tetszőleges formákkal.
180°-ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük. Ha nagyon ropogósra szeretnénk, akkor egy kicsit tovább.

Címkék

Keksz Édesség