Fehérboros tepertős pogácsa

  • 2019.02.07.
  • 0

Fehérboros tepertős pogácsaEgy adagHozzávalók:
(zárójelben dupla adag)20 dkg liszt
(40 dkg)20 dkg rétesliszt
(40 dkg)15 dkg főtt krumpli (30 dkg)12,5 dkg vaj (25 dkg)1 nagy tojás
(2 db nagy tojás)1 tojássárga
(2 db tojás sárgája)+ 1 tojás a kenéshez (+2 tojás)

5 evőkanál fehérbor
(10 evőkanál fehér bor)15 dkg tejföl

(30 dkg tejföl)3 dkg élesztő

(6 dkg élesztő) (2 tasak instant)1 teáskanál cukor
(2 teáskanál cukor)25 dkg tepertő

(50 dk tepertő)só

(só) 0bors
(bors)Elkészítése:Egy keverőtálba összemorzsoljuk a lizstet, a vajat, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a főtt, tört krumplit, a tejfölt, a sót, a cukrot és a fehérbort.A tésztát alaposan dolgozzuk össze és lisztezett felületen simára gyúrjuk.
Visszatesszük a tálba, letakarjuk konyharuhával és kb. 30 percig kelesztjük langyos helyen.A tepertőt krémesre daráljuk, majd sózzuk, borsozzuk és összekeverjük.A tésztát kb. félujjnyi vastagra nyújtjuk és megkenjük a tepertőkrémmel.
Hajtogatjuk kétszer és kenjük tepertőkrémmel, majd konyharuhával letakarjuk újabb 30 percig kelesztjük.A pihentetett tésztát kiszaggatjuk
(kicsiket)
pogácsaszaggatóval, (nagyokat) pohárral.Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.A nagyoknak 22 perc, míg a kicsinek 18 perc kellett a sütéshez!