Krumplis kefíres lángos

  • 2019.01.03.
  • 0

Krumplis lángos, maradék krumplipürévelHozzávalók:1 kg finom liszt,20 dkg rétes liszt,50 dkg maradék krumplipüré,3 db egész M-es tojás,1 teáskanál só (elegendő, mert a krumplipüré is sózott)2 dl tej2 pohár (175 g-os) kefir7 g instant élesztőOlaj a kisütéshez1 fej fokhagyma 1,5 dl olaj a kenéshezElkészítése:A fokhagyma felét megtisztitva lereszeltem és 1,5 dl olajjal felöntöttem, picit sóztam.
A 2 dl tejet meglangyosítottam és az élesztőt beleszórva, felfuttattam.A két fajta lisztet összeszitáltam, hozzáadtam a sót, majd a krumplipürével összekevertem. Mélyedést készítettem a lisztbe és hozzáadtam a többi hozzávalót. Kézi robotgép dagasztó karjával összekevertem.
Egy jó nagy tálban 1 óra hosszáig pihentettem, majd két óriás tálcát (s még egy tányért is!) megkentem olajjal és a tésztából 27 gombócot téptem.

Közben az olajat elkezdtem forrósítani. Mire az olaj kellőképp felforrósodott, elkezdtem a gombócokat a tálcán kerekre lapítani.
A sütés elején még 2 db lángos elfért az óriás serpenyőben, de később már csak egyenként sültek ☺☺☺☺ ugyanis várakozás közben még szépen keltek és nőttek!
Forró olajban mindkét oldalát szép világosra sütöttem.Az elkészített fokhagymás olajjal megkentem, tejföllel tálaltam.
Volt, aki csak símán sózva kérte.Egy bögre forró teával fantasztikus vacsora volt!