"A" kenyér - diéta nélkül

  • 2018.02.04.
  • 3

Házi kenyérElőtészta:150 g
BL5-ös liszt150 g víz7


g szárított élesztőFakanállal összekeverni, nejlonba –tállal együtt- behúzni.
Másfél órát pihen.A kenyér hozzávalói és elkészítése:A dagasztógép edényébe: 320 g langyos víz1 evőkanál kacsazsír2 dkg só5 dk Tönköly fehér liszt5 dkg Teljes kiőrlésű liszt5 dkg Bio tönköly búzaliszt (teljes kiőrlésű)40 dkg Gyermelyi BL80-as lisztTetejére az összes előtészta.10 perc lassú keverés 2 fokoztaton, majd
3 perc 4-es fokozaton.Lisztes felületre kiborítani, göbölyűvé formázni, kilisztezett kelesztő tálba rakni.45 perc pihenés a sütőbenÚjra lisztes felületen átmozgatni a tésztát, gömbölyűvé formázni, s kilisztezett kelesztő tálba rakni.45 perc újabb pihenés a sütőbenIdő leteltével lisztes felületre kiborítani, picit megformázni (ekkor már jó hólyagos a tészta) és 8 literes jénaiba helyezni.Előtte a jénai alját jól bespriccelni. A vizes jénaiba rakom a jól összegyűrt szilikonos sütőpapirt, majd a megformázott kenyér tésztát.20 perc pihentetéskor bekapcsolom a sütőt és
230 fokra állítom. A kenyértésztát három helyen bemetsszem. Amikor a sütő elérte a 150 fokot, (ez kb 10 perc, de sütő függő)
akkor a kenyértésztát és a jénai
tetejét is jól lespriccelem vízzel és beteszem a félig felmelegedett sütőbe. 35 percíg így sül. Ekkorra jól megemelkedik a kenyér. A sütő hőfokát leveszem 200 fokra és még 20 percig sütöm. A kenyerünk kisült. Rácsra tesszük, és hidegre (én a lépcsőházba) tesszük, hogy szépen cserepesedjen.Végeredmény egy szép cserepes 1,2 kg-os kenyér.