Cukkini-karfiol "sajt"

  • 2017.09.29.
  • 7

Nálam is elkészült az első növényi "sajt"
Nagyon régen keresem, körözöm a
violife sajtot, de a mi kis városunkban, és a környékünkön sem találtam rá. Interneten megrendelni nem lehet, mert a nyári melegre való tekintettel nem szállítanak, miután nem tudják biztosítani a megfelelő hűtést.
Így aztán nekiláttam.................... Mit mondjak? - nem bántam meg. Igaz, hogy messze nem igazi sajt ízű, de hogy nem először készült, az is biztos. Persze elegendő lesz legközelebb a fele mennyiségből is, mert ez egy hatalmas adag. (azért biztos, hogy nem fogjuk kidobni, el fog fogyni) S még tovább fogom fejleszteni, mert ezután jönnek majd a színezések, a kicsit fűszeresebbek.
Hozzávalók:440 g tisztított cukkini180 g karfiol500 g víz160 g kókusz krém20 g himalája só
60 g étkezési zselatinAz
elkészítése nagyon egyszerű és nagyon kevés munka van vele. Mindent elő kell készíteni és csak akkor hozzáfogni, mert pillanatok alatt elkészül.
Fogalmam nem volt milyen ízűnek kellene lennie, de a fenti hozzávalókat adtam hozzá. Amikor elkészült és mielőtt formába öntöttem megkóstoltam. Majdnem rosszul lettem, mert olyan sósnak bizonyúlt.....................De minden jó, ha a vége jó...................
A cukkinit megtisztítottam, a karfiolt megmostam. Elővettem Bözsit a Rabszolganőt és elkezdtem belerakni a zöldségeket. Felöntöttem a vízzel, megsóztam. és beállítottam a gépet 100 fok 15 percre, 3 fokozaton.Amikor az idő lejárt, 5 másodperc turbó fokozatra kapcsoltam, majd hozzáadtam a 3 csomag (összesen 6 g) étkezési zselatint és újra 2 x 5 másodperc turbó fokozattal elkevertem.
A formákat:
1 db tupperware kiöntő forma,1 db jó nagy fagyis kehely és
4 db szilikon muffin formavízzel kiöblítettem, beleöntöttem az összeturbózott krémszerűséget, s hagytam kihűlni.Amikor már majdnem kihűlt, hűtőszekrénybe raktam egy éjszakára, hogy megdermedjen.
Alig vártam hogy reggel legyen. Izgultam: kijönnek-e a formából, megdermedtek-e eléggé, és vajon mennyire sóztam el................Őszintén mondom kicsit félve fogtam hozzá, hogy megszabadítsam "sajtjaim"-at a formáktól, de sikeresen leválasztottam őket :)
Éééééés hát a sósságával sem volt semmi probléma. Hogy hova lett az esti sós íz? - fogalmam sincs, de így ahogyan a hozzávalók írják, ez a mennyiség a hozzáadott mindennel együtt tökéletes lett.
S akkor jött a ma reggel..................Saját készítésű fokhagymás bőrös császár szalonna, saját készítésű kolbász csirke mellből, és a növényi "sajt"-om :) ami cukkiniből és karfiolból készült.
Nagyon jól debütált. Minden nap az asztalon a helye.