Marha húsból készültek - Készételek hőkezelése

  • 2016.10.25.
  • 5

Úgy kezdődött, hogy marha csontból alaplevet szerettem volna főzni egy óriási kuktában és sokat, de nagyon sokat, mert ennél finomabb alaplevet a főzéshez nem tudok elképzelni.Mindössze 2-3 kg csontra lett volna szükségem, de nem akartam már "csak" csontot kérni, így hát rendeltem hozzá 5 kg húst is.Már majdnem úton volt a megrendelt borjúhús, amikor megszólalt a telefonom és a szomorú hírt hallottam, hogy hús van, de csont nincs.
No sebaj, majd lesz valahogy.
Lett, mert egy óra múlva újra csörög a telefonom és egy másik helyen - ahonnan minden évben vesszük - szintén vágtak, de itt már szürke marhát. Na jött az első kérdésem: csont van-e? Vaaaaaaan hallatszott a telefon túlsó végén. No akkor jöhet 2-3 kg csont, de itt is felmerült a kérdés, hogy csak csontot vegyek? - hát akkor itt is kértem 5 kg szürke marhát.
Megérkezett a szürke marha, látom ám a csomagon, hogy valami nem stimmel. Nem is stimmelt, mert a csont itt sem érkezett meg. :(
S akkor most itt állok 5 kg borjú és 5 kg szürke marha hússal, csont meg sehol.Nekem viszont alaplét kell főznöm! - főztem. Mindjárt mutatom is hogy mi finomságokat.

Itt csak egy-egy üveg a sokból
Természetesen a megfőzött ételeket nem egyszerre fogyasztjuk el, ezért üvegbe rakva hőkezeléssel tartósítva felkerültek a kamra polcára.

A marha húsok csontos részét -hagyva rajta jó sok húst- egy 17 literes kuktába raktam. Zöldségeket és a fűszereket (sárga- fehér répa, zeller, vörös- és fokhagyma, zöldpaprika, szemes bors, szerecsendió, köménymag) ráraktam a húsra. Felöntöttem annyi vízzel, hogy az órási kukta kétharmadáig volt.
A kukta tetejét lezártam, elkezdtem magas hőfokon a melegítést, majd amikor a kukta elkezdett szuszogni, a hőt levettem a legalacsonyabbra, és 40 percig főztem.
Amikor a kukta leengedte a szelepet, levettem a tetőt, és elkezdtem üvegekbe rakni az alaplevet, majd külön a csontról lefejtett főtt húst, és külön levet csak zöldségekkel.
A kisebbik (8 litere) kuktába elkészítettem egy pörkölt alapot (mangalica disznózsíron jó sok (5-6 nagy fej) vöröshagymát, 3 zöldpaprikát, 3 paradicsomot, 1 fej fokhagymát, 1 kis üveg paprika krémet összemelegítettem, majd a megmosott, felkockázott marha húst (4 kg-og) rátettem a szaftra.Kukta tetejét lezárva szintén szuszogástól számított 40 percig főztem. Itt is ugyan úgy jártam el, mint a levesnél.
Igen ám, de a pörköltnek kicsit sok lett a leve, s így alakult ki, hogy egy üvegbe sikerült jó sok zöldséggel egy majdani gulyásleves alapot is elrakni.
De még mindig maradt abból a nagyon finom pörkölt léből, ami jó szaftos volt. Hagytam benne húsokat is. Összefőztem
2 felkockázott krumplival, glutén mentes nokedlit szaggattam bele és már meg is volt a mai és a holnap ebédünk.
A borjú húsból 16 szeletet levágtam, a fenti fűszerekkel és olajokkal, házilag készített mustárral, szerecsendióval, szeletekre vágott lila hagymával soronként leraktam és 4-5 napig érlelődnek egy edényben a hűtőszekrényben.
Ha elkészül, hozom.Már ennyi minden készült ebből a 10 kg húsból, de a napnak vége lett, és ez a 3 nagy darab -idő hiáyában- sajnos a fagyasztóban végezte. Nem sokáig fog ott fagyoskodni, mert hamarosan feldolgozásra kerül. Jó kis kolbász lesz belőle :-)
S akkor lássuk a munkásokat: A két kuktában főnek a finomságok. A 17 literesben a jó kis húsos csontból készül az alaplé, s majd a csontokról leszedve a főtt húsok is hőkezelésre várnak.
A 8 literes kuktában pedig a legfinomabb pörkölt készül, amiből aztán nem csak pörkölt, de majd később akár gulyásleves, vagy egy-egy kisebb adag egy főzelék tetejét fogja ízesíteni.
S itt úgy egyben, amikor már kikerültek a befőző automatából.