Kápia paprika krém

  • 2016.08.25.
  • 6

Fűszereknek nem csak a hagyományos só, paprika, bors féléket szeretjük, hanem ide tartoznak azok az ételízesítők is, amelyekbe belekerülnek a már említettek is. Ez a kápia paprika krém minden olyan ételbe használható, amelybe a paprikát, paradicsomot, hagymát bele tudjuk gondolni, de akár pizzára, levesekbe, pörköltekbe, gulyásokba, vagy pirítós, vajas, zsíros kenyérre kenve, de még főtt, sült húsokra is nagyon finom. Elkészítése nagyon egyszerű, s inkább csak egy kicsit időigényes, de amíg a paprika krém sűrűsödik, addig (mint én is) akár 8 kiló hagymát is meg lehet tisztítani, amelyek már szintén üvegben vannak. :)
Hozzávalók és elkészítés2,5 kg kápia paprika kimagozva (késes robotban összevágva)0,5 kg hagyma (késes robotban összevágva)1,0 kg paradicsom héjastól, magvastól (késes robotban összevágva)Először a kápia paprikát tettem egy lábasba és elkezdtem főzni.Közben a hagymát is megtisztítottam, összevágtam, hozzáadtam, majd a paradicsomot is késes robotban összevágtam és ezt is hozzáadtam a paprikákhoz.(S hogy egy kicsit pikáns íze legyen tettem bele 3 db hegyes erős paprikát, amitől valóban nagyon kellemes -akár gyerekek által is élvezhető, fogyaszthatő- íze lett.Fűszereztem (parajdi) sóval. kb 10 dkg volt. Kevés édesítőt és 1 mokkás kanál borsot is adtam hozzá, de mindenki saját ízlésének megfelelően fűszerezheti.Összesen 1,5 órát főztem. Nem igazán kellett kavarni, de azért oda figyeltem. (Közben megpucoltam 8 kg hagymát, így nem álldogáltam a fazék mellett fölöslegesen). A vöröshagymák is már téliesítve vannak, üvegben várják, hogy felhasználásra kerülkenek.
Amikor letelt a másfél óra, akkor (én magtej készítővel selymesítettem, de akinek nincs, jó a botmixer is) utána tiszta üvegekbe szedtem, tetejükre fél mokkáskanál citromsavat adtam. Lapkák az üvegre, és mentek a száraz dunsztba.Azt ugyan nem tudom, hogy ebből az 1,5 dl-es (hosszú nyakú)
üvegből hogyan fog kijönni a krém, mert igen csak besűrűsödött, de olyan aranyos kis üveg, hogy nem lehetett üresen hagyni :-)