Libamáj reggelire

  • 2015.11.13.
  • 9

A Márton Napi libaságok elengedhetetlen és kihagyhatatlan finomsága a libahájban sütött libamáj. Jó hosszú időre megoldja a család reggelijét.
Először is kisütöttem 3 kg libahájat, amelyet Ellában készítettem el. Szinte hihetetlen, hogy 18 perc alatt elkészült. Finom friss libazsír, és egy jó kis ropogós libatepertő.Amikor a libahájak kisültek, kiszedtem a tepertőket.
A libamájat 1-1 liter tejben áztattam egy egész napon kereszül. Sütés előtt leöntöttem
és papirtörlővel litattam a májról a tejet. A libazsirba óvatosan belehelyeztem a két óriási libamájat, amelyhez egy fej fokhagymát gerezdjeire szedve hozzáadtam
és enyhén átsütöttem.Egy hosszúkás -magas oldalú- jénai aljára sót hintettem. (A májat ugyanis sütés előtt és alatt sem szabad sózni)
A zsírból kiemelt libamájakat a sóra helyeztem, a sült fokhagyma gerezdeket melléraktam és a kissé lehűlt libazsírral leöntöttem úgy, hogy teljesen ellepte a májakat.
Hűtőszekrénybe raktam, hogy jól megdermedjen a zsír és szépen lehessen szeletelni.
A kisült zsír.......................és a ropogósra sült tepertő.Ez a rozskovásszal készült kenyér pedig arra vár, hogy a finom libamájat zsírjával együtt rákenjük és jó étvággyal elfogyasszuk.