Szentandrási birka pörkölt - Ellában

  • 2015.10.24.
  • 8

Ha az mondom, hogy egy egyszerű birka pörkölt, nem mondok valótlant, viszont két különlegessége azért mégis van. Az egyik, hogy ez a birka Békésszentandráson nevelkedett, teljesen bio környezetben. Életében tápot, "étrend kiegészítőt" soha sem látott. Tartása teljesen megfelel a mai bio követelményeknek.Másik különlegessége ennek a pörköltnek, hogy mindössze 30 perc alatt készült el, mégpedig -a már oly sokat emlegetett ELLA intelligens kukta segítségével- amit nagy szeretettel ajánlok mindenkinek. Szerintem ELLA-nak minden háztartásban ott van a helye. Páratlan gyorsasággal készül benne az étel és még csak felügyeletet sem igényel. Előre beprogramozható, ott hagyható. Elmenetünk bevásárolni, dolgozni, s mire hazaérünk már csak tálalni kell. Az ELLA-ban főtt ételeknek valami nagyon finom és különleges íze van, amit szabad főzéssel soha sem fogunk elérni.
Hozzávalók és elkészítés.
1,5 kg apróra kockára vágott vegyes birka hús2-3 óriási fej vörös hagyma apró kockára vágva6-8 gerezd fokhagyma1 teáskanál köménymag1 db chilli paprika2 teáskanál piros fűszerpaprikasó ízlés szerint3 evőkanál sűrített (házi) paradicsom
(itt már meg is jegyzem, hogy sem zsír, sem víz nem kell hozzá) !!Köretnek gluténmentes tésztasós vízben főtt, hosszú csíkokra vágott krumpli (a nem diétázóknak)Az összes hozzávalókat -alulra a húst, s rá a többit- belerakjuk ELLA acél edényébe. Egy fa, vagy szilikon kanállal összekeverjük az egészet.Az edényt belerakjuk a kuktába, fedőt rátesszük.
Pörkölt (Stew) progra beállítjuk és mehetünk dolgunkra.A program lejáratakor még nem vesszük le a kukta tetejét, mert vigyázunk, hogy a gőz nehogy megégesse a kezünket. Hagyjuk még 10-15 percig. Addig egy másik edénybe (a kukta teflon betét) kb 6-7 dl meleg vizet öntünk, sót és pár csepp olajat (én egy teáskanál mangalica zsírt) teszünk. Beleszórjuk a tésztát.Kivesszük a már elkészült pörköltünket az acél edénnyel együtt és helyére berakjuk a tésztát. Fedőt rátesszük és kézi beállítással (Pressure Keeping) 6 percre növeljük az időt. Amikor lejárt szintén hagyjuk pár percig, de addig elkészíthetjük a következő edényünkben a megtisztított krumplit, s amikor a tésztát kivettük, helyére berakjuk a harmadik edényünket a krumplival. Szintén kézi beállítással 4 perc és a krumpli köretünk is elkészült. (Ha időnk van, vagy esetleg nincs és okosan gondolkodunk, akkor reggel feltesszük a pörköltet, ott hagyjuk. S amikor hazaérünk, vagy éppen tálalás előtt tesszük oda a köretet) A pörkölt a kuktában ugyanis melegen marad.
A pörkölt és a két különböző köret 50 percen belül tálalva az asztalra kerül és már fogyaszthatjuk is.Savanyúságnak egy nagyon érdekes paprikát tálaltam.A nyári eltevések alkalmával nem volt elég üvegem, hogy tele legyen a befőző automata. Volt itthon TV fehér és hosszú hegyes nagyon erős paprikám. Felszeleteltem őket és megpakoltam 3 db 720 ml-es üveget.Készítettem hozzá egy ecetes, édesítős levet (olyat, amilyet egy paprika vagy paradicsom, vagy uborka
salátának szoktunk készíteni. Ezzel felöntöttem az üvegeket. Rácsavartam a tetejét és mentek a befőző automatába. (100/30)Amikor már elkészültek akkor jöttem rá, hogy semmilyen fűszerezést (koriander, kapor, mustármag, bors) nem kaptak. Hát nem bontottam fel őket, hogy ezeket pótoljam és ujra automatába rakjam.Jövőre ebből az egyszerű ízesítésű paprikából nem 3, hanem ennek a sokszorosát fogom elrakni. Nagyon finom, ropogós -teljesen friss- paprika savanyúsággal fogyasztottuk a birka pörköltet.