Juhturós galuska tepertővel

  • 2015.09.09.
  • 3

Amikor nincs több időd, mint egy negyed óra és ebédet kell varázsolni az asztalra, de ne felvágott, vagy zsíros kenyér legyen, akkor kinyitod a hűtő ajtaját, s ott áll veled szemben egy jó nagy adag juhtúró. A perc pillanatnyi töredéke alatt a szemed előtt áll egy nagy
tányér sztrapacska.De hát az igazi sztrapacska tésztájába nyers
krumplit kell reszelni, arra pedig most nincs idő. Mit kell ilyenkor csinálni?Még egy kacsintás jobbra a
kamrában, és ott látsz egy tasak krumpli püré port, (burgonya pehely)
amit azért szenved ott egy jó ideje, mert utálod a mű dolgokat, nem szereted, de kidobni sem akarod...............Na ekkor jön el az idő, hogy felhasználni :-)Először is egy lábasban vizet felteszünk forrni. (sót és zsírt is teszünk bele, hogy ne ragadjon majd a tészta)Amíg a víz melegszik addig egy tálba3 db egész tojást,1 teáskanál sót,2,5 dl vizet1 csomag krumpli püré port (burg.pehely)összekeverünk,Annyi lisztet teszünk hozzá, hogy egy jó nokedli állagú tésztát kapjunk. Gyors mozdulatokkal kikeverjük a nokedlit, mert már forr a víz.Elővesszük kedvenc - óriási tál nagyságú - nokedli szaggatónkat és máris pörögnek a kis nokedlik a forró vízbe.Addig főzzük, amíg a utolsó :-) nokedli is feljön a víz tetejére. Átszűrjük, hideg vízzel öblítjük, hogy ne ragadjanak össze, és egy nagy serpenyőbe tesszük, amibe előzőleg felolvasztottunk 1 jó nagy evőkanál mangalica zsírt.Amíg a nokedlik főttek a lábasban, addig összedarabolunk egy jókora adag húsos szalonnát. Beletesszük egy olyan jénaiba, aminek teteje is van. Irány a mikró, ahol úgy sül ki, hogy sem szag, sem füst nem árasztja el a konyhát.90 másodperc alatt elkészülnek a kis tepertők, de addig kibontjuk a már előre kikészített juhtúrónkat, és összekeverjük a nokedlivel.Amikor már a juhtúróval összekevertük a nokedlit, a tetejére szórjuk az apró kis tepertőket. Aki szereti még egy jó nagy adag tejföllel is gazdagíthatja.
Így született meg jó negyed óra alatt ez a nagyon finom szlovák étel, amit nagyon-nagyon szeretünk.
Egész érdekes volt a tészta a burgonyapehellyel. Talán ízletesebb, mint amikor nyers krumplit reszelünk a tésztába.
Legközelebb azért maradunk a nyers krumpli reszelésénél.