Feta sajt házilag

  • 2015.04.22.
  • 8

A nagyon kedvelt feta sajtunkat már évek óta nem az üzletek polcairól emeljük le, hanem saját konyhánkban készül és minimum 2 hónapig 30 %-os sóoldatban érlelődik.Ennek a sajtnak éppen eljött az ideje, hogy felbontsuk, és megkóstoljuk. Fantasztikus ízvilága össze sem hasonlítható a "gyári" fetával. Ezért ne sajnáljuk a fáradtságot, azt a rövid időt, amíg sajtunk az üvegbe kerül, s utána már csak az érlelési időt kell kivárni. De ha nem akarunk hónapokat várni, akkor akár 2-3 hetente eltehetünk egy-egy adagot, s így folyamatos az ellátásunk. Megéri!
3 liter házi tejet felmelegítünk 40 fokra. majd visszahűtjük egészen langyosra.
Literenként 1 ml tejoltót adunk hozzá úgy, hogy a tejoltót elkeverjük kevés tejjel és így öntjük bele az egészbe.Tejoltót az állatpatikában bármikor lehet kapni, vagy ha valaki olyan helyen lakik, ahol állatpatika nem létezik, akkor interneten is megrendelheti
A tejoltó hozzáadása után megvárjuk amig megalvad (ez 10 perctől akár 30 perc is lehet, és semmi probléma nem következik be, ha 30 perc mulva fogjuk lecsepegtetni)Amikor az alvadék összeállt, a savótól elvált, akkor felkockázzuk és még legalább fél órát hagyjuk állni.Egy tálba helyezünk egy szürőt, abba egy olyan fehér anyagot, akár sűrű szövésű géz is lehet, amibe beleöntjük a felkockázott alvadékot. Hagyjuk lecsepegni, de időnként átkavarjuk az egészet. Ez a művelet még fél óra lehet és ezalatt az idő alatt 4-5-ször keverjük át.Az alvadékunk lecsöpögött, a gézt összefogjuk jó szorosan és elkötjük, majd felakasztjuk egy rúdra és alá helyezünk egy edényt. Így hagyjuk egy 24 órán át, hogy teljesen kicsöpögjön a savó.

Másnapra tökéletesen lecsepegett. A sajtunkat (mert már ekkor nevezhetjük félkész sajtnak) felszeleteljük.
A felszeletelt, felkockázott sajtunkat tisztára mosott
befőttes üvegekbe rakjuk
Egy
mérőedénybe teszünk 30 dkg konyhasót és felöntjük annyi savóval, hogy 1 liternyi folyadékot kapjunk. Ezzel fogjuk felönteni a sajtot. Amikor ezzel kész vagyunk, az üveget lezárjuk, feliratozzuk, dátumozzuk, és hidegre (nyáron hűtőszekrénybe) tesszük. Majd 2 hónap múlva felbontjuk..............
...................és különféle zöldséggel, paprikával, retekkel, paradicsommal, akár salátával, vagy CH csökkentett kenyérrel jóegészségünkre elfogyasztjuk.
Érdemes 2 hetenként két ilyen üveggel (3 liter tejből) elkészíteni, hogy az utánpótlás meglegyen!

Címkék

Feta Sajt