Vaj, kenyér, vajaskenyér.....

  • 2014.11.20.
  • 8

Egyszerűen, de nagyszerűen... házi vajat készítettem, sütöttem hozzá egy finom kenyeret, s máris kész a legfinomabb reggeli, vagy vacsora.

Bözsit, a Rabszolganőt újra munkára fogtam. 6 dl 30 %-os tejszínt az üstbe helyeztem, hozzáadtam csipet sót.
Turbó fokozaton 7 perc alatt elkészült az igazi házi vaj. Ha valami különös, speciális, vajat szeretnénk, akkor ízlésünknek megfelelően fűszerezhetjük bármivel.7 perc alatt kicsapódik a tejszínből az író és elválik a vajtól.
Egy gyorskovászos kenyeret sütöttem. Folyadéknak az írót használtam fel.
Gyorskovászhoz:2 dl író2 dkg élesztő20 dkg liszt
Fakanállal elkeverjük, az edényt letakarjuk, esetleg a tetejét rátesszük, s ha jó meleg helyen van, akkor akár már
fél-egy óra múlva használhatjuk is. A lényeg, hogy a kovász jól felfusson, hólyagosodjon.
A kenyér hozzávalói
Az összes gyorskovász40 dkg (1-1 jó nagy evőkanál) különböző liszt: BL 55-ös, teljes kiörlésű tönköly, graham, búzacsírás finom, rozskovászos, rétes, durum) 2 dkg só2 dl író (természetesen víz, krumpli főzőlé is lehet)1 púpos evőkanál puffasztott amaránt, 1 csapott (kicsi) evőkanál búza sikér5 dkg olajItt már nem adunk hozzá élesztőt, mert a kovászban benne van.
A hozzávalókat dagasztógéppel kidolgozzuk. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától.(Én Bözsivel a Rabszolganővel dolgoztatok, s így 2 perc alatt elkészül a tészta összeállításával).
Kelesztőtálba pár csepp olajat teszünk, s a gombóccá formázott tésztát belehelyezzük. Kevés liszttel meghintjük és 2x25 percig kelesztjük, közben kicsit átmozgatjuk.
Az idő letelte után a tésztát lisztezett felületre borítjuk, veknit formázunk belőle. Teflon fóliával bélelt jénaiba helyezzük és további 40 percig kelesztjük. (én ebből a tészta mennyiségből 1 nagyobb és egy kisebb formát sütöttem)
Mielőtt a sütőbe tesszük, bevágjuk a tésztát, lespricceljük vízzel és a jénai tetejét is befujjuk. Hideg sütőben 250 fokon 35 percig sütjük. Kivesszük a formából és visszarakjuk a sütő rácsra. Lespricceljük hideg vízzel, és még a sütő alját is jól befujjuk.5 percig még sütjük.Rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni. Felszeleteljük és a saját készítésű vajjal megkenjük. Egy forró teával fantasztikus reggeli és vacsora kerül az asztalra.

Címkék

Kenyerem Házi Vaj